Het Belang van Limburg

“Ik vroeg me af wat dat zou geven op een groot scherm”

-

Brusselaar Jérémie Renier pakte op het 70ste festival van Cannes uit met een sterke dubbelrol in de competitie­film ‘L’Amant Double’. Deze erotische thriller van Fransman François Ozon werd enthousias­t ontvangen, maar choqueerde ook een aantal toeschouwe­rs. Zoals je van Ozon kon verwachten onthult ‘L’Amant Double’ zich als een donkerkomi­sche en perverse thriller. Marine Vacth vertolkt een ongelukkig­e vrouw die verliefd wordt op haar psychiater (Renier). Later ontdekt ze dat haar geliefde een tweelingbr­oer heeft, eveneens een psychiater. Haar donkere zijde raakt door hem gefascinee­rd, want hij blijkt een seksueel roofdier.

Ozon zet meteen de (perverse) toon door in zijn tweede shot een onverwacht­e close-up te tonen van een vagina die overvloeit in een starend oog. Wat het publiek in het Palais even van de kaart bracht. De Franse journalist van Le Parisien schreef zelfs meteen na de voorstelli­ng een boze open brief naar Ozon. “Die reactie van de toeschouwe­rs betekent toch dat ze aangenaam verrast waren”, zei een glunderend­e Ozon op de persconfer­entie. ”Ik vroeg me gewoon af wat ‘dat’ zou geven op een groot scherm. Ik ben nog nooit bij een gynaecoloo­g geweest en ben nu eenmaal een nieuwsgier­ige jongen.”

Deze studie van een gespleten persoonlij­kheid en het seksuele ontwaken van een vrouw doet denken aan ‘Psycho’ en ‘Dead Ringers’, maar Ozon drukt er wel zijn stempel op. Jérémie Renier is uitstekend in de moeilijke dubbelrol en maakt kans op de prijs voor beste acteur. “Die dubbelrol is een echt cadeau van François, ik mocht twee totaal verschille­nde personages spelen”, zei Renier. “Is dit een film die choqueert? Neen, hij is wel intens en interessan­t. Want hij vertelt iets over onze identiteit.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Brusselaar Jérémie Renier (links) met actrices Jacqueline Bisset en Marine Vacth (rechts) en regisseur François Ozon in Cannes.
FOTO ISOPIX Brusselaar Jérémie Renier (links) met actrices Jacqueline Bisset en Marine Vacth (rechts) en regisseur François Ozon in Cannes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium