Het Belang van Limburg

“Europa kan niet meer rekenen op de VS”

Merkel op ramkoers met Trump

- Kim CLEMENS

Donald Trump noemde zijn eerste buitenland­se trip “een homerun”. Europa is een pak minder onder de indruk van zijn passage. Vooral dan Angela Merkel, nu Trump de Duitsers openlijk heeft geschoffee­rd. “De tijden dat we kunnen rekenen op onze bondgenote­n zijn voorbij”, zei de Duitse bondskanse­lier gisteren. “We moeten alleen verder vechten voor onze toekomst.”

TAORMINA -

Het contrast kan bijna niet groter. In de ene hoek: de Amerikaans­e president die in een speech vlak voor het opstijgen vanuit Sicilië uitermate positief terugblikt­e op zijn negendaags­e reis. “We slaan een homerun, overal waar we komen”, zei Trump. Op Twitter voegde hij daar nog aan toe: “Net terug van Europa. De trip was een groot succes voor Amerika. Hard werk, maar fantastisc­he resultaten.”

In de andere hoek: de Duitse bondskanse­lier die wrang terugkeek op diezelfde gesprekken. Dat Europa niet langer kan steunen op partners als de VS en het Verenigd Koninkrijk, zei Angela Merkel op een verkiezing­sbijeenkom­st in München. “Dat heb ik de afgelopen dagen ondervonde­n.” Eerder had ze ook al gezegd dat de gesprekken over de klimaatakk­oorden van Parijs op de G7-top op Sicilië “heel moeilijk” waren, “om niet te zeggen onbevredig­end”. “We staan met zes – zeven, als je de Europese Unie meetelt – tegen één. Dit is niet zomaar een overeenkom­st. We hebben geen enkele aanwijzing of de VS er nu achter gaan blijven staan of niet”, zei ze in ongewoon directe taal.

Dat de relatie tussen de nieuwe Amerikaans­e president en Duitsland onder het vriespunt zit, was eerder deze week al duidelijk. Voor ze naar Brussel kwam om Trump te zien, ontmoette Angela Merkel eerst zijn voorganger Barack Obama in Berlijn. Trump haalde van zijn kant in een bijeenkoms­t met Europese leiders Juncker en Tusk zwaar uit naar de

Rik COOLSEAT Emiritus professor Duitsers, die hij “slecht, zeer slecht” noemde. Hij had het over oneerlijke handelspra­ktijken, meer bepaald “de miljoenen luxewagens” die Duitsland exporteert naar de VS. Een praktijk waar Trump een einde aan wil maken. “Merkel zo schofferen is absoluut niet slim”, zegt emeritus professor internatio­nale betrekking­en Rik Coolsaet. “Het illustreer­t ook zijn onvoorbere­idheid op zijn Europese bezoek, aangezien de meeste van die auto’s eigenlijk in de VS gemaakt worden. Hij lijkt ook niet te begrijpen hoe de Europese handel juist werkt.”

Donald Trump is bezig zich te isoleren van andere grote mogendhede­n. Voor mij was het Europese luik van Trumps reis dan ook een grote mislukking”

Isolement

Het bevestigt vooral dat Europa tijdens zijn bezoek de Trump te zien kreeg waar het voor vreesde: een die als een arrogante pletwals doorraast met zijn ‘America First’-beleid. “In 2003, bij de Amerikaans­e invasie van Irak, zagen we hoe Europa zich voor het eerst op het wereldtone­el probeerde te profileren met een autonome Europese politiek. Ik voorspel dat het optreden van Trump die beweging een nieuwe boost gaat geven”, zegt Coolsaet. “Donald Trump is bezig zich als president te isoleren van andere grote mogendhede­n, en dan vooral Europa. Dat isolement is gevaarlijk, want dan kun je je belangen alleen nog gerealisee­rd zien door een unilateraa­l beleid te voeren. Waardoor dat isolement dan nóg groter wordt. Het is een vicieuze cirkel. Voor mij was het Europese luik van Trumps reis dan ook een grote mislukking.”

 ?? Foto AFP ?? Donald Trump hield een heel ander gevoel over aan zijn reis dan Angela Merkel. Hij noemde het “een homerun”.
Foto AFP Donald Trump hield een heel ander gevoel over aan zijn reis dan Angela Merkel. Hij noemde het “een homerun”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium