Het Belang van Limburg

Zoete revanche van Wenger

Arsenal overklast Chelsea in zinderende FA Cup-finale

- Bart LAGAE

Een van de beste Cup Finals in jaren leverde een al even verrassend­e als verdiende winnaar op: Arsenal overklaste kampioen Chelsea in een zinderende 2-1-zege. Manager Arsène Wenger wordt recordwinn­aar van de FA Cup met zeven stuks en onderteken­t allicht morgen of woensdag een contractve­rlenging van twee jaar. Een kampioen in feestjes bouwen zal hij wel nooit worden. Nadat zijn spelers de FA Cuptrofee in de lucht hadden gestoken en met de supporters gingen vieren, stak Arsène Wenger onwennig het veld over. Terwijl hij in zijn onberispel­ijke witte hemd en rode das de beker in de lucht stak, werd hij toegejuich­t door supporters die hem eerder dit seizoen nog hadden weggehoond. De meer gefortunee­rden onder hen hadden zelfs vliegtuige­n gehuurd die met een spandoek “Wenger Out” over het Emirates-stadion vlogen. Tegenover die supporters kende Wenger zaterdag zijn zoete revanche. “Ik heb geen probleem met kritiek, maar er is een verschil tussen kritiek krijgen en behandeld worden op een manier die een mens niet verdient. Het gebrek aan respect van sommigen is een schande geweest en ik zal het nooit vergeten.” Wenger noemde geen namen, maar wie zijn grootste criticaste­rs zijn, is geen geheim. Zijn gewezen kapitein Tony Adams zei onlangs dat Wenger “zich nog geen weg uit een papieren zak kan coachen”. Dat Arsenal-legenden met wie hij persoonlij­k werkte hem bekritisee­rden, heeft diepe sporen nagelaten bij Wenger. “Het gedrag van sommigen tijdens dit seizoen is wat me het meest heeft gekwetst. Het is niet mijn persoon die wordt beschadigd, maar wel het onberispel­ijke imago dat de club wereldwijd heeft. Dit soort gedrag staat niet voor wat Arsenal is.” Zaterdag leek de klok vijftien jaar te zijn teruggedra­aid. Toen Arsenal met aantrekkel­ijk voetbal de Premier League domineerde en de beste spelers ter wereld het bekende rood-witte shirt droegen. Ironisch genoeg haalde Wenger de bovenhand van Conte door met drie achterin te gaan spelen, precies het recept waarmee de Italiaan Chelsea naar de titel leidde. Omdat er met Koscielny, Gabriel, Mustafi en Gibbs vier verdediger­s ontbraken, stond Per Mertesacke­r na dertien maanden nog eens in de basis. De Duitse routinier had nooit eerder in een defensie met drie gespeeld, maar hield Diego Costa aan de ketting en was een van de absolute uitblinker­s.

Salonvoetb­aller

Maar het was niet het systeem dat Arsenal zaterdag aan de zege hielp. Het was de grinta, de duelkracht, de wil om te winnen die de Gunners vooruit dreef. Mesut Özil, al te vaak versleten als “salonvoetb­aller”, gooide zich als een leeuw in de strijd en haalde met een sliding tackle Eden Hazard neer. Alexis Sánchez, die halfweg het seizoen nog leek aan te sturen op eenn vertrek, vertrek, liep liep zich zich de ziel uit het et lijf lijf en en ging ging druk druk zetten waar het het kon. kon. Hij Hij scoora scoorde dan wel na offside offside van van Rams Ramsey, het was al al zijn zijn dertigste dertigste goal van het seizoen seizoen (alle (alle comen). competitie­s samen). De De Chileen Chileen is is een man van n de de grote grote moomstrede­n momenten.

Zowat elke omstreden bebeslissi­ng van WengerWeng­er viel viel zaterdag zaen als een puzzelpuzz­el op op zijn plaats. Bekerdoelm­an Bekerdoelm­an Ospina, die verrassend­verrassend de de voorkeur kreeg eeg op op Cech, Cech, pakte uit met et cruciale cruciale saelijkmak­er saves. Na de gelijkmake­r van van Diego Costaa bracht bracht WenWenger Olivier Giroud Giroud en en de de Fransman leverde verde in in zijn zijn eerste actie de de assist assist voor de 2-1 van van Aaey, Aaron Ramsey, nog nog zo’n Wenger-beschermel­ing nger-bedie die het het voorbije seizoen seizoen aan het kruiss werd werd genageld.

Morgen buigtuigt het Arsenalbes­tuur alch zich over de toekomst en van

Wenger. Het t lijdt weinig g twijfel dat de de Fransman een en nieuw contractra­ct van twee jaar ar ten tekent.

“Ik hou van mijn mijn job en ik hou hou van van winnen”, zei Wenger Wenger . .

“Ik hou van bouwen, bouwen, ik ik hou ervan mensenense­n te te moodig motiveren. Ik nodig je je uit uit om om één dag met et me me door door te te brengen. Eén n ding ding dat dat je je niet niet in vraag kan n stellen, stellen, is is mijn mijn toewijding.”

 ?? FOTO ACTION IMAGES VIA REUTERS ?? De supporters die Wenger enkele maanden geleden hadden weggehoond, juichten de manager zaterdag luidkeels toe.
FOTO ACTION IMAGES VIA REUTERS De supporters die Wenger enkele maanden geleden hadden weggehoond, juichten de manager zaterdag luidkeels toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium