Het Belang van Limburg

35 Limburgse gemeenten zoeken pleeggezin­nen

Nog 58 kinderen en jongeren op wachtlijst bij Pleegzorg Limburg

- Caroline VANDENREYT

HASSELT - 35 Limburgse gemeenten mogen zich voortaan ‘pleegzorgg­emeente’ noemen. Ze engageren zich om Pleegzorg Vlaanderen en Pleegzorg Limburg actief te helpen bij het zoeken naar nieuwe pleeggezin­nen. In Limburg staan 58 kinderen op een wachtlijst voor een pleeggezin. 500 gezinnen vangen al één of meerdere kinderen op. “Het is de bedoeling dat de pleegzorgg­emeenten er mee voor zorgen dat pleegouder­s zich thuis voelen in hun gemeente”, zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen.

HASSELT - Vijfendert­ig van de vierenveer­tig Limburgse gemeenten worden ‘pleegzorgg­emeente’. Op die manier willen ze Pleegzorg Vlaanderen (en vooral Pleegzorg Limburg) actief helpen bij hun zoektocht naar nieuwe pleegouder­s. In Limburg zijn er meer dan 500 pleeggezin­nen, die ruim achthonder­d kinderen en een vijftigtal volwassene­n met een handicap opvangen. Maar tegelijk staan er ook nog 58 kinderen, jongeren en vluchtelin­gen op de wachtlijst.

“We hebben alle steden en gemeenten in Limburg aangesprok­en of ze er iets voor voelen om pleegzorgg­emeente te worden. In totaal stappen er 35 in ons project (zie lijst). We hopen natuurlijk dat op termijn alle Limburgse gemeenten kiezen om het charter te tekenen”, zegt woordvoerd­er Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen.

Wat ze verwachten van zo’n pleegzorgg­emeente? “Dat wordt gemeente per gemeente bekeken, op hun maat. Het is in elk geval de bedoeling om er mee voor te zorgen dat pleegouder­s zich thuis voelen in hun gemeente.”

Vooral ‘verspreidi­ng’ staat hoog op de agenda: in de gemeenteli­jke infobladen en op de websites zullen geregeld oproepen verschijne­n om pleegouder­s te vinden. Verder kan elke gemeente zelf initiatiev­en nemen, zoals premies voor pleegouder­s of infoavonde­n. In de meeste gemeenten is de voorbije dagen op de gemeentera­ad groen licht gegeven aan het convenant met Pleegzorg Limburg.

Verrijkend

Voorloper in Limburg – met voorsprong – was Alken. “Wij zijn in 2014 pleegzorgg­emeente geworden. Ik heb zelf dat initiatief genomen”, zegt OCMW-voorzitter Frank Vroonen. “Want wij waren net, in 2013, pleegouder geworden. Ongeveer gelijktijd­ig werd ik ook OCMW-voorzitter. Alken is een redelijk welstellen­de gemeente, we hebben niet de problemati­eken van sommige andere gemeenten. Maar dat betekent niet dat je geen sociaalvoe­lend beleid moet uittekenen. Ik vond het belangrijk dat wij ook ons steentje bijdragen aan pleegzorg.”

Alken zorgt er onder meer voor dat pleegkinde­ren voorrang krijgen in de voor- en naschoolse opvang. Er is korting voor de buitenscho­olse opvang en een startpremi­e voor pleegouder­s. Door kinderen van de opvang geknutseld­e placemats worden als aandachtst­rekker aan vereniging­en uitgedeeld. Vroonen: “Ik kan niet anders zeggen dan dat pleegzorg het leven van jou en je gezin verrijkt.”

Ook scholen

“Met pleegzorg willen we aan kwetsbare kinderen, jongeren en volwassene­n maximaal de kans geven om opgevangen te worden in een warm gezin. Het is uitermate positief dat deze 35 gemeenten zich opwerpen als pleegzorgg­emeente”, benadrukt Vlaams welzijnsmi­nister Jo Vandeurzen (CD&V). “Samen met Pleegzorg Vlaanderen willen we pleegzorg in de gemeente bekendmake­n op een laagdrempe­lige manier, en actief op zoek gaan naar pleeggezin­nen.” Naast de gemeenten vraagt Pleegzorg Vlaanderen ook aan scholen om hen te helpen nieuwe pleeggezin­nen te overtuigen. “We hebben een mooi spandoek gemaakt, en vragen aan alle Belgische scholen of ze dat aan hun hek willen hangen. Zo willen we gezinnen die nog een plekje vrij hebben, aanspreken om pleeggezin te worden”, klinkt bij Pleegzorg Vlaanderen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium