Het Belang van Limburg

“Wie heeft Andoni’s leven gered?”

Moeder zoekt man die zoontje reanimeerd­e aan Paalse Plas

- Koen SNOEKX

HEUSDEN-ZOLDER - “Wie is de man die zaterdag mijn zoontje reanimeerd­e nadat hij bijna was verdronken in de Paalse Plas?” Dat vraagt Sabina Garcia (18) uit Heusden-Zolder zich af. “Ik wil de redder zo graag bedanken”, vertelt ze. “Andoni ademde niet meer, maar die man startte meteen met reanimeren. Zonder hem was ik hem kwijt geweest.” Andoni (3) is aan de beterhand, maar verblijft nog even in het UZ Gasthuisbe­rg in Leuven voor verder onderzoek..(

LEUVEN/HEUSDEN-ZOLDER - Andoni Garcia (3), de peuter uit Heusden-Zolder die zaterdagav­ond ei zo na verdronk in de Paalse Plas, is aan de beterhand. Zijn mama, Sabina Garcia (18), is nu wanhopig op zoek naar de man die haar zoontje van de verdrinkin­gsdood redde. “Andoni ademde niet meer toen hij uit het water werd gehaald, maar die man is hem meteen beginnen te reanimeren. Zonder hem was ik mijn zoontje kwijt geweest”, zegt een emotionele Sabina. Door de chaos verloor de jonge moeder de held uit het oog. “Ik wil hem zo graag ontmoeten. Al weet ik niet hoe ik hem moet bedanken.”

De kleine Andoni verblijft nog altijd in het UZ Gasthuisbe­rg in Leuven voor verder onderzoek. Aan zijn lijfje kleven allerlei slangetjes. “De dokters willen achterhale­n hoe het komt dat Andoni zaterdag plots in de problemen is gekomen en onder water is beland”, zegt zijn mama Sabina Garcia. “Heeft hij een epilepsiea­anval gekregen? Is hij flauwgeval­len? Lag het aan de warmte?” Andoni is wel aan de beterhand. “Hij is gelukkig weer helemaal de oude”, glimlacht Sabina.

Op de bodem

Geëmotione­erd doet Sabina haar verhaal, dat bijna in een drama eindigde. “Ik was rond 16 uur met mijn zoontjes Andoni (3) en Jayden (2) naar de Paalse Plas getrokken om er te spelen. Ook mijn twee zusjes van 11 en 9 en mijn broer waren erbij. Mijn zusjes waren met Andoni zandkastel­en aan het bouwen, ik zat iets verderop bij Jayden. Plots kwam mijn oudste zusje naar me toe gelopen. Ze vroeg of Andoni bij mij was, maar dat was niet zo. We zijn meteen naar het water gelopen. Toen ik daar aankwam, zag ik mijn jongste zusje uit het water komen met Andoni in haar armen. Ze had de jongen, met de hulp van twee vriendinne­tjes, gevonden op de bodem, zo’n 40 centimeter diep. Andoni ademde niet meer. Zijn ogen waren dicht en hij reageerde op niets.”

Chaos

Totaal in paniek zat Sabina bij haar zoontje in het zand. “Toen dook er een man op die Andoni meteen begon te reanimeren. Hij gaf minutenlan­g mond-op-mondbeadem­ing en hartmassag­e. En plots begon mijn zoontje weer te ademen.” Enkele minuten later arriveerde­n de hulpdienst­en die de reanimatie overnamen. Andoni werd meteen overgebrac­ht naar het UZ Leuven.

“In de chaos ben ik de redder van mijn zoontje uit het oog verloren”, zucht Sabina. “Mijn vader heeft hem nog omhelsd en duizendmaa­l bedankt, maar door alle emoties is ook hij vergeten zijn naam of nummer te vragen.”

Sabina is op zoek naar de redder, een man rond de veertig schat ze. “Ik wil hem zo graag ontmoeten. Zonder hem was ik mijn zoontje kwijt geweest.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? De kleine Andoni Garcia (3) verblijft nog in het UZ Leuven voor verder onderzoek. “Ik wil de redder van mijn zoontje zo graag ontmoeten”, zegt mama Sabina. Bent u de redder van de kleine Andoni of kent u de man die de jongen gered heeft? Laat het ons dan weten. Mail naar koen.snoekx@hbvl.be
Foto KAREL HEMERIJCKX De kleine Andoni Garcia (3) verblijft nog in het UZ Leuven voor verder onderzoek. “Ik wil de redder van mijn zoontje zo graag ontmoeten”, zegt mama Sabina. Bent u de redder van de kleine Andoni of kent u de man die de jongen gered heeft? Laat het ons dan weten. Mail naar koen.snoekx@hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium