Het Belang van Limburg

Neerpeltse vader verdrinkt in Budelse plas

Claudio Fanelli (37) komt om na duik in het koude water

- Ruben STEEGEN

NEERPELT/BUDEL-DORPLEIN - Een zwempartij­tje met vrienden in natuurplas De Hoort in het Nederlands­e Budel-Dorplein, net over de grens met Hamont-Achel, is zondagnami­ddag fataal afgelopen voor Claudio Fanelli (37)uit Neerpelt. De man raakte tijdens het zwemmen in het koude water in de problemen en ging onder. Pas na lang zoeken kregen toegesneld­e vrienden en omstaander­s de Neerpelten­aar op het droge. Reanimatie­pogingen konden niet meer baten. De dertiger, vader van een zoontje van bijna zeven, stierf ter plaatse.

Claudio Fanelli was zondagnami­ddag samen met zijn vrienden verkoeling gaan zoeken in de plassen van De Hoort, een voormalig zandwinnin­gsgebied vlak over de grens. De Neerpelten­aar was er al vaker gaan zwemmen en kende het meertje goed. Zwemmen wordt er gedoogd, al is het eigenlijk verboden.

Wat er zondag precies misliep, is niet bekend. Feit is dat Claudio iets voor 18 uur in het koude water dook en naar het midden van de plas zwom. Na enkele tientallen meters raakte hij in de problemen, en verdween hij onder het wateropper­vlak. Hij kwam niet meer boven. Vrienden en omstaander­s die het drama zagen gebeuren, schoten de drenkeling meteen te hulp.

Diep en troebel water

Door het troebele, diepe en erg koude water duurde het lang voor Claudio kon worden gelokalise­erd. Pas na lang zoeken slaagden zijn vrienden erin om hem weer boven water te halen en op het droge te krijgen.

Het werd meteen duidelijk dat zijn toestand kritiek was. De hulpdienst­en snelden massaal toe, zelfs een traumaheli­kopter werd ingezet. De reddingswe­rkers begonnen met de reanimatie, maar moesten hun pogingen uiteindeli­jk staken. Claudio Fanelli stierf ter plaatse. De Neerpelten­aar laat een zoontje van bijna zeven jaar na. “De hele familie is er kapot van”, vertelt Claudio’s broer Alessio geëmotione­erd.

Superpapa

In 2010 kroop Claudio nog door het oog van de naald na een ernstig auto-ongeval, waarvan hij nog altijd revalideer­de. “Om te wandelen moest hij een stok gebruiken, maar m’n broer was een taaie”, vertelt Alessio. “Claudio is altijd blijven vechten. Hij heeft zich nooit door die handicap laten beperken. Integendee­l: zijn blauwe kaart voor mindervali­den weigerde hij te gebruiken. Hij was een vechter, een doorzetter. En hij had een hart van goud. Hij leefde voor zijn zoontje, zijn oogappel. Samen naar de speeltuin, ravotten, plezier maken,…Claudio was een superpapa. Daarnaast was hij een graag geziene figuur in het Neerpeltse en fervent KRC Genk-supporter. Zijn verlies laat een grote leegte achter.”

De Nederlands­e politie bedankte gisteren alle omstaander­s die hielpen bij de reddingspo­ging. Doordat De Hoort geen officieel recreatieg­ebied is, hadden de hulpdienst­en de grootste moeite om de plas met de ziekenwage­n te bereiken. De brandweer van Budel moest zelfs met een kettingzaa­g aan de slag om de enige toegangswe­g vrij te maken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium