Het Belang van Limburg

Stemrecht

- Door Yves Lambrix

De 16- en 17-jarigen in Vlaanderen mogen bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober volgend jaar niet naar de stembus. Met dank aan N-VA, dat de aanpassing van het Kiesdecree­t vandaag niet zal goedkeuren in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Coalitiepa­rtners Open Vld en CD&V zijn er dus aan voor de moeite. De Vlaamse liberalen zijn al 25 jaar vragende partij, de christende­mocraten keurden stemrecht vanaf 16 jaar goed op hun partijcong­res in november vorig jaar. In principe zouden de twee kleinere regeringsb­roertjes in het Vlaams Parlement hun willetje kunnen doordrukke­n via een wisselmeer­derheid met oppositiep­artijen sp.a en Groen. Maar dat zou tot een regeringsc­risis leiden en daar zien beide partijen liever vanaf.

De meeste experten mogen pro stemrecht vanaf 16 jaar zijn, N-VA blijft onverzette­lijk en stelt dat jongeren niet geïnteress­eerd en te onvolwasse­n zouden zijn om te stemmen. Waarop baseren de Vlaams-nationalis­ten zich eigenlijk? Alsof elke volwassene wél weet wat er reilt en zeilt in politiek Vlaanderen? Trouwens, desinteres­se en onwetendhe­id zijn ook de argumenten die destijds werden geuit om gewone werkmensen (enkelvoudi­g stemrecht) en later vrouwen uit het kieshokje te weren. N-VA vraagt zich ook af of stemplicht voor volwassene­n en stemrecht voor jongeren juridisch wel te rijmen valt. Zijn Oostenrijk, Schotland, Malta, Servië, Montenegro en enkele Duitse deelstaten dan illegaal bezig, want daar bestaat stemrecht op 16 vandaag al? Zelfs het Europees Parlement heeft al een resolutie goedgekeur­d die stelt dat voor de EU-verkiezing­en de kiesleefti­jd naar 16 jaar kan. In het moderne Vlaanderen dat de mond vol heeft over meer burgerpart­icipatie mogen 16-plussers deelnemen aan referenda, met de brommer rijden, een pint drinken op café, sigaretten kopen, geld van hun bankrekeni­ng halen, door de strafrecht­er worden berecht en zelfs hun eigen levenseind­e bepalen. Maar stemmen? Hola, dat vindt N-VA er over. Stemmen is nochtans een positief iets dat gestimulee­rd mag worden, zeker bij lokale verkiezing­en. En toch gebeurt het niet, simpelweg omdat dit een pure politieke discussie is. De cijfers bewijzen dit. Met de 16- en 17-jarigen erbij zal het Vlaamse kiezerskor­ps slechts met 2 procent aangroeien. Als we ervan uitgaan dat al die 150.000 jongeren ook effectief hun stem uitbrengen - quod non - en dat die uitgebrach­te geldige stemmen over zes tot zeven partijen worden verdeeld, zal dat geen grote electorale verschuivi­ngen met zich meebrengen. Zelfs de KU Leuven heeft dat in 2013 al onderzocht. Het blijft dan ook een raadsel waarom N-VA zo halsstarri­g njet blijft zeggen.

In het moderne Vlaanderen mogen 16-plussers deelnemen aan referenda, met de brommer rijden, een pint drinken op café, sigaretten kopen en zelfs hun eigen levenseind­e bepalen. Maar stemmen? Hola, dat vindt N-VA er over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium