Het Belang van Limburg

Vraag naar kraamzorg met 20 procent gestegen

Andere vormen van gezinshulp onder druk door extra verzoeken om kraamhulp

- Timmie VAN DIEPEN

Steeds meer pas bevallen moeders maken gebruik van kraamzorg aan huis. De toegenomen bekendheid stuwde het aantal gezinnen dat gebruikmaa­kt van de dienst naar 13.571 in 2016, de grootste stijging in jaren. Door het enorme succes komen andere vormen van gezinshulp - die uit hetzelfde budget moeten putten - stilaan onder druk te staan. Het succes van de kraamzorg is geen toeval. Sinds minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) bespaarde op de ligdagen in het ziekenhuis en vrouwen na de bevalling dus sneller naar huis moeten, is er steeds meer vraag naar kraamzorg aan huis.

De kraamhulp helpt niet alleen bij de persoonlij­ke hygiëne van moeder en kind. Er worden ook tips gegeven rond borstvoedi­ng en de kraamhulp kookt, poetst en zorgt ervoor dat de moeder ’s middags een dutje kan doen.

Veilig

Voor veel moeders die het ziekenhuis snel hebben verlaten, is dat een welkome aflossing in de dagen net na de zwangersch­ap. De dienst won de afgelopen jaren dan ook steeds verder aan popularite­it, met 2016 als absolute uitschiete­r. Terwijl in 2011 nog 8.878 gezinnen kraamhulp vroegen, waren er dat in 2015 al 11.445. In 2016 kwam daar nog eens bijna 20 procent bij, een stijging tot 13.571 gezinnen.

Ook het totale aantal gepresteer­de uren in de kraamzorg blijft stijgen. In 2011 presteerde­n de kraamhulpe­n 295.243 uren. In 2011 was dat al 374.723 uur, vorig jaar werd met 409.418 de kaap van de 400.000 vlotjes gerond. Een nieuwe moeder vraagt gemiddeld 30,17 uur kraamhulp. “Kraamzorg maakt dat nieuwe mama’s veilig thuis kunnen herstellen”, zegt Vlaams volksverte­genwoordig­er Vera Jans (CD&V), die de cijfers opvroeg bij minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “Kraamzorg is dus een noodzakeli­jke zorg die voor iedereen beschikbaa­r en betaalbaar moet blijven, zeker nu moeders met een pasgeboren kindje sneller het ziekenhuis moeten verlaten en het aantal vrouwen met een sociale problemati­ek op de maternitei­ten stijgt.”

Ouderen

In de kraamzorgs­ector zelf wordt tevreden gereageerd op het succes van de kraamhulp. Al groeit wel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium