Het Belang van Limburg

Vrees groeit dat verdwenen 14-jarige naar Syrië getrokken is

-

Haar oudere zus keerde onlangs terug uit Syrië met horrorverh­alen. De familie hoopte dat die de 14-jarige Firdaous zouden ontmoedige­n om ooit zelf naar IS-gebied te trekken. Maar het pubermeisj­e is intussen bijna een week spoorloos. Bij het gerecht groeit de vrees dat Firdaous als Syriëstrij­dster in de voetsporen van haar zus getreden is.

UKKEL -

“Allesbehal­ve radicalise­ring, allesbehal­ve Syrië.” Ten huize Soulaïmane hoopt iedereen dat Firdaous niet ten prooi gevallen is aan dat doemscenar­io. De familie heeft al haar deel gehad: Firdaous’ 18-jarige zus Yousra trok vorig jaar naar Syrië. Maar zij kwam ontgoochel­d terug, klinkt het bij haar familie. “Ze kon de horror en de harde behandelin­g waarmee ze dagelijks geconfront­eerd werd niet meer aan. Haar verhalen zijn verschrikk­elijk. Yousra is kunnen vluchten. Maar mocht iemand van haar familie naar daar trekken, is het duidelijk dat die persoon zich zou blootstell­en aan vergelding. Daarom ook zijn wij ervan overtuigd dat Firdaous niet naar Syrië is vertrokken.”

Bij politie en gerecht deelt men dat optimisme niet. Beelden van het 14-jarige meisje in traditione­le kledij roepen de vrees op dat ze wel degelijk vatbaar kon zijn voor een radicaal discours. “Het verdwenen 14-jarige meisje werd gevolgd door een jeugdrecht­er omdat de situatie rond haar oudere zus ook voor haar de vrees voor radicalise­ring in het leven had geroepen”, bevestigen gerechteli­jke bronnen. Toen haar oudere zus in Syrië verbleef, gaf Firdaous bovendien te kennen dat zij ook naar daar wou afreizen. “Niet uit religieuze overtuigin­g, maar gewoon om bij haar oudere zus te zijn”, zegt haar familie.

Die zus werd na haar terugkeer uit Syrië opgepakt. Ze werd daarna onder voorwaarde­n weer vrijgelate­n. Maar woensdag, de dag waarop Firdaous verdween, werden Yousra en haar vriend opnieuw door de politie meegenomen voor verhoor. Ze werden aangehoude­n door de onderzoeks­rechter.

Pubers kunnen gemakkelij­k beïnvloed worden. Wie hen op de juiste manier aanspreekt, kan hen snel voor zich winnen

Niet de jongste

Het heeft de zoektocht naar Firdaous echter niet vooruit geholpen. Sinds het meisje vorige woensdag tot ieders verbazing niet op school verscheen, ontbreekt elk spoor. “Haar vermissing is zeker verontrust­end, omdat dit niet strookt met haar gewone doen en laten”, zegt Dirk

Pubers

Gerecht Depover van Child Focus. “Al zijn er geen concrete aanwijzing­en dat ze naar Syrië zou willen vertrekken.” “We weten niet of het meisje is ondergedok­en omdat haar zus is opgepakt. We weten ook niet of ze plannen had om, alleen of in gezelschap, ergens naartoe te reizen”, geeft het gerecht toe. Maar dat ze mogelijk onder de invloed is komen te staan van een radicale prediker, acht het gerecht wel mogelijk. “Pubers kunnen gemakkelij­k beïnvloed worden. Ze zijn op zoek naar een identiteit, ze willen deel uitmaken van een groep. Wie hen dan op de juiste manier aanspreekt, kan hen vrij snel voor zich winnen. Bij jongens gebeurt dat rond 15-16 jaar, bij meisjes vaker rond 13-14 jaar. Het is een kritieke leeftijd.” De laatste tijd leken almaar minder jongeren in ons land te radicalise­ren, zegt het gerecht. “Maar het fenomeen is nog verre van uitgeroeid.” Dat van jongeren die naar Syrië trekken, lijkt dat wel. In 2016 vertrok officieel geen enkele Syriëstrij­der meer. Vooral terugkeerd­ers worden nu gevreesd.

Als Firdaous effectief naar Syrië zou zijn getrokken, is ze trouwens niet de jongste om dat te doen: Younes Abaaoud, de jonge broer van de omgekomen terrorist Abdelhamid Abaaoud, was amper 13 jaar. Abdelhamid was waarschijn­lijk het brein achter de aanslagen in Parijs in november 2015. Enkele dagen later werd hij tijdens een raid in Saint-Denis doodgescho­ten door de politie.

 ?? FOTO RR ?? Politie en gerecht vrezen dat de 14-jarige Firdaous Soulaïmane wel eens naar Syrië vertrokken zou kunnen zijn.
FOTO RR Politie en gerecht vrezen dat de 14-jarige Firdaous Soulaïmane wel eens naar Syrië vertrokken zou kunnen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium