Het Belang van Limburg

Elk jaar ontkennen 250 vrouwen zwangersch­ap

-

QUAREGNON - De politie van Quaregnon bij Bergen heeft de sinds zondagocht­end gezochte baby dood teruggevon­den. De moeder, die zich aangeboden had in het ziekenhuis, ontkende te zijn bevallen. Onderzoek toonde echter aan dat het om een geval van zwangersch­apsontkenn­ing gaat.

“Ik ben nooit zwanger geweest.” Dat was de verklaring die de vrouw aan artsen gaf toen ze zich zondagocht­end meldde in het ziekenhuis, met duidelijke tekenen van een bevalling maar zonder baby. Omdat onderzoek aantoonde dat ze hoogstens 15 uur eerder een kind op de wereld zette, werd de politie ingelicht. Die ging met man en macht op zoek naar de baby, die zondagavon­d laat levenloos werd gevonden in de woning van de vrouw. Volgens het parket moet de precieze leeftijd van de baby nog worden bepaald, maar wijst veel op een miskraam, en gaat het om een geval van zwangersch­apsontkenn­ing.

Verward

“Er zijn gradaties in zwangersch­apsontkenn­ing”, zegt professor psychiatri­e Koen Demyttenae­re (UZ Leuven). “Je hebt vrouwen die lange tijd niets voelen en pas als ze al 20 weken ver zijn merken dat ze zwanger zijn. Geschat wordt dat dit bij 1 op de 500 zwangersch­appen voorkomt. Ernstiger wordt het als de ontdekking later gebeurt: dan kan totale ontkenning optreden. Het komt ongeveer één op de 2.500 keer voor, in België dus jaarlijks bij zo’n 250 vrouwen. Een constante daarbij is dat de vrouw zeer verward is, en vaak is er ook een risico op kindermoor­d.” Volgens het parket wijst niets er tot nu op dat dit hier het geval was. De vrouw en enkele familieled­en werden na het verhoor vrijgelate­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium