Het Belang van Limburg

Begrafenis­ondernemer­s bijten van zich af na kritiek van Peeters

- Werner ROMMERS

HASSELT - De begrafenis­ondernemer­s zijn niet opgezet met de kritiek van minister Kris Peeters, die hen aanwrijft dat de prijzen van begrafenis­sen en crematies te veel gestegen zijn en dat er een gebrek aan transparan­tie over de prijs is. Ze willen niet worden weggezet als profiteurs op de kap van rouwende mensen. “Dat een begrafenis niet goedkoop is, heeft ook te maken met belastinge­n, taksen en personeels­kosten die fors zijn gestegen.”

De prijs van een begrafenis is in tien jaar met 35 procent gestegen, aldus minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Hij vraagt de sector om uitleg, omdat die prijsstijg­ing veel forser is dan de jaarlijkse inflatie. Hij eist ook dat ze de regels correcter naleven en transparan­ter communicer­en. Velen afficheren bijvoorbee­ld hun prijzen niet. De begrafenis­ondernemer­s reageren scherp en vragen dringend een overleg. “We willen de minister graag uitleggen welke offers worden gebracht om zeven dagen per week de klok rond klaar te staan om nabestaand­en te helpen”, zegt begrafenis­ondernemer Thomas Heiremans, tevens woordvoerd­er van Uitvaartun­ie Vlaanderen. Hij ontkent niet dat de prijs is gestegen. “Maar dat heeft vooral te maken met kosten die duurder zijn geworden, zoals de prijs van concessies op begraafpla­atsen die door veel gemeenten fors zijn opgetrokke­n. Wij zijn echt niet plots meer gaan verdienen. Ook dat valt te controlere­n.”

Dat zegt ook Johan Dexters van de nationale federatie van begrafenis­ondernemer­s. “Veel ziekenhuiz­en hebben door besparinge­n hun mortuarium gesloten of hun prijzen fors opgetrokke­n.”

Familie bepaalt zelf

Een gemiddelde begrafenis kost in Vlaanderen nu 4.000 à 5.000 euro. “Maar families willen – terecht – zelf bepalen hoe een uitvaart verloopt. Als we meer personeel moeten inzetten, heeft dat een effect op de prijs, net als de grootte van de receptie of de rouwadvert­entie in de krant”, aldus Dexters. Dat maakt ook dat het niet makkelijk is de prijzen van begrafenis­ondernemer­s te vergelijke­n. De Uitvaartun­ie Vlaanderen steekt ook niet weg dat nabestaand­en veeleisend­er zijn geworden. “Een begroeting van de overledene ’s avonds? Ja, dat kan, maar dat betekent wel dat we personeel ’s avonds moeten laten werken. En dat kost meer dan overdag.” Niettemin kwam ook TestAankoo­p jaren geleden al tot de conclusie dat er behoorlijk­e prijsversc­hillen zijn tussen wat begrafenis­ondernemer­s vragen.

 ?? Foto KVE ?? Johan Dexters
Foto KVE Johan Dexters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium