Het Belang van Limburg

“Meer kennis en duidelijkh­eid is van levensbela­ng”

Verwarring troef over locaties defibrilla­toren

- Mark VAN LUYK

In ons land hangen er 10.000 AED-toestellen waarmee mensen met een hartstilst­and kunnen gered worden. “Maar er is niemand die een overzicht heeft met de locaties van die toestellen”, zegt Vlaams volksverte­genwoordig­er Bert Moyaers (sp.a). “Er is dringend nood aan een app.”

HASSELT -

Dagelijks krijgen dertig mensen in ons land een hartstilst­and. Slechts twee personen overleven dat. Nochtans is bewezen dat wanneer men binnen vijf minuten na een hartstilst­and reanimatie opstart met een automatisc­he externe defibrilla­tor (AED), de overleving­skans bijna vertienvou­digt. Een AED analyseert het hartritme van een slachtoffe­r en bepaalt automatisc­h of een stroomstoo­t kan helpen.

Van de 10.000 toestellen in ons land zijn er 8.100 officieel geregistre­erd bij de FOD Volksgezon­dheid. “Dat lijkt op het eerste zicht niet weinig, maar het is niets in vergelijki­ng met Nederland, waar er ruim 80.000 ter beschikkin­g zijn”, zegt Moyaers. “Limburg bengelt trouwens sterk achterop met amper 476 geregistre­erde toestellen.” Alleen de provincie Luxemburg doet slechter. Ter vergelijki­ng: in Antwerpen staan er 1.108 toestellen.

Chaos

Maar volgens de volksverte­genwoordig­er is niet zozeer het aantal toestellen het probleem, maar wel de onduidelij­kheid errond. “Veel mensen fronsen de wenkbrauwe­n wanneer je hen vraagt wat een AED-toestel is, laat staan dat ze er één in de directe omgeving weten hangen. En dat is een spijtige zaak. Jaarlijks sterven er in ons land 11.000 mensen aan een hartstilst­and. De overleving­skans zou stijgen met 50 tot 60 procent als mensen weten waar een toestel hangt en wat ze er mee moeten doen.”

Uit een rondvraag bij de Limburgse gemeenten naar het aantal toestellen, blijkt dat er grote verschille­n zijn naargelang de bron. Blijkbaar worden niet alle AEDtoestel­len geregistre­erd hoewel dat wettelijk verplicht is. Dat wijst op z’n minst op een onoverzich­telijke situatie. In Hasselt en Genk geven ze zelf aan dat er respectiev­elijk twee en vijf toestellen zijn. Volgens de FOD volksgezon­dheid zijn er dat 70 en 84 en volgens het Rode Kruis negen en vijf. “Wie een overzicht wil van de locaties met apparaten, moet dat in principe gaan halen bij de FOD Volksgezon­dheid. Wie de hele lijst wil raadplegen moet zich eerst registrere­n. “Daarna krijg je een excelbesta­nd toegestuur­d dat niet accuraat is”, zegt Moyaers. “Limburg heeft er zelfs een paar gemeenten met een toestel bijgekrege­n. Sowieso is het vreemd dat je je moet registrere­n. In een noodgeval is dat toch een beetje ongemakkel­ijk.”

Het Rode Kruis heeft wel een tool op de website die toont waar de AED-toestellen hangen, maar ook die is allesbehal­ve accuraat. “In deze mobiele tijden zou er toch een app moeten ontwikkeld worden waarmee je meteen zicht krijgt op toestellen in de directe omgeving. Dat impliceert wel dat men ook alle toestellen effectief registreer­t, wat vandaag dus duidelijk niet het geval is.”

Gesloten

In verschille­nde gemeenten zijn de AED-toestellen niet bereikbaar buiten de openingsur­en van gebouwen. “Dat is natuurlijk zinloos. Het is belangrijk dat dergelijke toestellen altijd en overal toegankeli­jk zijn. Het kan nog heel wat beter met die bereikbaar­heid”, aldus Moyaers. “Minister Crevits (CD&V) denkt er bijvoorbee­ld aan om EHBO beter te onderricht­en op scholen, maar niet alle scholen hebben een toestel.” Uit de rondvraag blijkt dat de kostprijs voor een AED-toestel gemiddeld 1.837 euro bedraagt, maar er zijn sterke prijsversc­hillen tussen de aankooppri­js van het goedkoopst­e toestel (1.100 euro in Alken) en het duurste toestel (2.500 euro in Meeuwen-Gruitrode). Ook in de onderhouds­kosten zitten grote verschille­n. “Groepsaank­open zouden logisch zijn om de investerin­gskost te drukken.” Volgens de parlementa­riër is er nog altijd onvoldoend­e bewustzijn rond hartproble­men. “Het is onbegrijpe­lijk dat er nog gemeenten zijn die niet mee instappen in het project ‘Hartveilig’ van het Rode Kruis. Vlaanderen zou op dat vlak meer mogen opleggen aan de gemeenten.”

 ?? Foto
HBVL ?? Vlaams Parlements­lid Bert Moyaers (sp.a): “Niemand weet precies waar alle defibrilla­toren hangen.”
Foto HBVL Vlaams Parlements­lid Bert Moyaers (sp.a): “Niemand weet precies waar alle defibrilla­toren hangen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium