Het Belang van Limburg

Rampslacht­offers kunnen sneller worden vergoed

-

Verzekeraa­rs zullen na rampen, ontploffin­gen, ongevallen ... niet meer moeten wachten op een uitspraak in de strafzaak. Omgekeerd kan de strafzaak ook niet meer misbruikt worden om de uitbetalin­g uit te stellen.

Door een oude rechtsrege­l moest de burgerlijk­e rechter wachten op de uitspraak van de strafrecht­er alvorens een schadeverg­oeding toe te kennen. En zo’n strafzaak durft al eens aan te slepen. Veel advocaten zijn gespeciali­seerd in het inroepen van allerhande rechtsmidd­elen om de zaak al dan niet moedwillig te vertragen en de uitbetalin­g uit te stellen. “Wij moeten in de eerste plaats altijd stilstaan bij het leed van slachtoffe­rs”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Een procedure waarbij de slachtoffe­rs jarenlang moeten wachten op een schadeverg­oeding is voor niemand goed. Ook voor Justitie niet. Daarom draaien we de procedure om en kunnen slachtoffe­rs binnenkort al een schadeverg­oeding krijgen vóór de strafrecht­er een uitspraak heeft gedaan over de zaak.”

BRUSSEL - Geens wil nog maar vier soorten vennootsch­appen BRUSSEL -

Minister van Justitie Koen Geens ( CD&V) werkt aan een hervorming van het Wetboek van vennootsch­appen. Geens wil het aantal vennootsch­apsvormen terugbreng­en van de huidige zeventien naar nog slechts vier.

De bvba of besloten vennootsch­ap zou in het nieuwe systeem de meest polyvalent­e vennootsch­apsvorm worden. De kapitaalve­reiste van minstens 6.200 euro zou worden afgeschaft. Werkgevers­organisati­e VBO juicht de intenties van Geens toe, omdat ze “beter aansluiten bij de noden van het huidige zakenleven”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium