Het Belang van Limburg

“Test al vanaf 50 op darmkanker”

Darmkanker­specialist Luc Colemont wil bevolkings­onderzoek nog verder uitbreiden

- Koen SNOEKX

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezon­dheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) kondigde dit weekend aan dat het bevolkings­onderzoek naar darmkanker nog dit jaar wordt uitgebreid van 56 naar 55 jaar. Daardoor krijgen 72.291 mannen en vrouwen die in 2017 55 jaar worden een uitnodigin­g om deel te nemen aan het onderzoek. “Een stap in de goede richting”, zegt de Hasseltse darmkanker­specialist Luc Colemont. “Al vind ik dat we veel ambitieuze­r moeten zijn. Ik pleit ervoor om nu al mensen vanaf 50 jaar op darmkanker te testen.”

HASSELT -

In 2013 werd in Vlaanderen gestart met een bevolkings­onderzoek naar darmkanker. Alle Vlamingen van 56 tot en met 74 jaar worden om de twee jaar uitgenodig­d om hun stoelgang op darmkanker te laten testen. Iets meer dan vijftig procent van de Vlamingen doet dat ook effectief, waardoor er een vijfde meer darmkanker­s werden gevonden dan voor de start van het onderzoek. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezon­dheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) wil nog meer darmkanker­s in een vroeg stadium opsporen en verlaagt de leeftijd van 56 naar 55 jaar. “Vlaanderen zal jaarlijks 250.000 euro investeren om de 55-jarigen mee in de doelgroep te nemen”, zei Vandeurzen afgelopen weekend.

Familiaal leed

“Dit is een stap in de goede richting”, zegt de Hasseltse darmkanker­specialist Luc Colemont. “Door dit initiatief zullen er in 2017 ongeveer 250 extra darmkanker­s worden opgespoord. Dat is 250 keer minder familiaal leed en 250 keer minder uitgaven voor erg dure geneesmidd­elen om darmkanker in een later stadium te bestrijden.” Maar tegelijker­tijd kan Colemont zijn ontgoochel­ing niet verbergen. “Ik vind dat Vlaanderen veel ambitieuze­r moet zijn. Ik pleit ervoor om mensen vandaag al vanaf 50 jaar op darmkanker te testen, iets wat overigens al meer dan tien jaar in een Europese richtlijn staat. We weten bijvoorbee­ld ook al langer dat één op de zeven mensen bij wie darmkanker wordt vastgestel­d, jonger is dan 50 jaar. Waar wachten we dan nog op?”

Sneller

Colemont vernam in politieke kringen dat de overheid plannen heeft om de leeftijdsg­rens voor het bevolkings­onderzoek elk jaar met één jaartje te verlagen. “Maar zelfs als dat zou gebeuren, zullen de 50-jarigen pas in 2022 op darmkanker getest worden. Kan dat niet sneller?” Op het kabinet van minister Vandeurzen wilden ze gisteren zeker niet gezegd hebben dat het bevolkings­onderzoek naar darmkanker elk jaar met één jaartje wordt uitgebreid. “We zullen de verlaging van de leeftijdsg­rens van 56 naar 55 jaar evalueren en pas dan gaan we bekijken of de leeftijdsg­rens nog verder naar beneden kan”, zegt Nico Krols, woordvoerd­er van Vandeurzen. “Dit is overigens niet alleen een budgettair­e kwestie. Ook de medische sector moet klaar zijn om al die extra testen aan te kunnen.”

geeft Luc Colemont vanaf 20 uur een lezing over darmkanker in cultuurcen­trum De Kimpel in Bilzen. De toegang is gratis.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? “Eén op de zeven mensen bij wie darmkanker wordt vastgestel­d, is jonger dan 50 jaar. Waar wachten we dan nog op?”, vraagt dokter Colemont zich af.
FOTO WIM HENDRIX “Eén op de zeven mensen bij wie darmkanker wordt vastgestel­d, is jonger dan 50 jaar. Waar wachten we dan nog op?”, vraagt dokter Colemont zich af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium