Het Belang van Limburg

Experts voorspelle­n: “Straks amper nog kindjes met down”

- Jonas MAYEUR

In Vlaanderen krijgen volgens de laatste cijfers 45 koppels per jaar een kind met down. Vanaf volgend jaar zijn dat er wellicht minder dan tien, voorspelt de gekende gynaecoloo­g Hendrik Cammu (VUB). Ook Downvereni­ging Vlaanderen verwacht een grote terugval nu de dure maar erg accurate NIP-test (bijna) gratis wordt.

HASSELT -

Het syndroom van Down met grote zekerheid opsporen en dat met een heel veilige test. Vanaf juli kan het voor minder dan 9 euro. Alle artsen, ook huisartsen, mogen de test straks aanvragen.

De NIP-test biedt 99,8 procent zekerheid. Een groot verschil met de klassieke, nu nog goedkopere test waarbij onder meer met een nekplooime­ting wordt gewerkt. Een deel van de kinderen met down dat nu geboren wordt, komt dan ook nog onverwacht. Ook al hadden de ouders het wel willen weten. Bovendien kiezen de meesten na een afwijkend resultaat voor een abortus. “Ik verwacht dat het aantal geboren kinderen met down spectacula­ir zal dalen”, zegt gynaecoloo­g Hendrik Cammu. “Mogelijk worden dat er straks minder dan tien per jaar.” In 2015 ging het in Vlaanderen om 45 kinderen. Of de terugbetal­ing inderdaad zo’n groot effect zal hebben, is niet zeker. Ouders behouden de keuze om geen NIPT aan te vragen. Cammu juicht de beslissing van minister De Block om de test zo goedkoop te maken hoe dan ook toe, omdat er straks minder onnodige vruchtwate­rpuncties zullen zijn. Een op de honderd leidt tot een miskraam.

“Geen tijd voor begeleidin­g”

Maar Downvereni­ging Vlaanderen vindt dat de overheid zich er te gemakkelij­k vanaf maakt. “De NIPT wordt straks een evidentie, zonder dat artsen tijd of een vergoeding krijgen om ouders te begeleiden”, zegt Allard Claessens. Er lag ook een scenario op tafel om alleen de genetische centra van de universita­ire ziekenhuiz­en de NIPT te laten uitvoeren. Maar die beperking wilde minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) niet. Bovendien komen ouders na een afwijkende NIPT alsnog in een universita­ire kliniek terecht, waar ze onder meer ouders van een kind met down kunnen ontmoeten. Downvereni­ging Vlaanderen is desondanks ontevreden. “Artsen die weinig ervaring hebben met mensen met down sturen vaak op een abortus aan. Wat abnormaal is, heeft blijkbaar steeds minder waarde.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium