Het Belang van Limburg

Macron schudt Poetin de hand

Franse president ontvangt Russische collega met rode loper en duidelijke taal

- Marc VAN DE WEYER

Hun handdruk was stevig maar vooral zakelijk. De Franse president Emmanuel Macron trakteerde zijn Russische tegenhange­r Vladimir Poetin, die niet meer welkom is bij de G7, gisteren op een rode loper in Versailles. De Rus was onder de indruk van de “Franse grandeur” maar van een toenaderin­g in standpunte­n was weinig te merken. En

Macron noemde Russische staatsmedi­a vanwege hun rol in de Franse verkiezing­scampagne zelfs “leugenacht­ige propaganda-instrument­en”. De eerste officiële ontmoeting tussen de nieuwe Franse president Emmanuel Macron en zijn Russische collega Vladimir Poetin vond plaats in het grandioze paleis van Versailles, tussen de vergulde lambriseri­ngen van het grote kabinet van Madame Victoire, de bazige ongetrouwd­e dochter van Lodewijk XV. De twee namen er plaats voor, zoals Macron aangekondi­gd had, een openhartig­e discussie, met name over de kwesties waarin Frankrijk en Rusland frontaal tegenover elkaar staan: Syrië en Oekraïne.

In hun gezamenlij­ke persconfer­entie naderhand herhaalde Macron zijn bekende standpunte­n: de rode lijn van het chemische wapengebru­ik in Syrië, en de noodzaak van een verminderi­ng van het geweld in Oekraïne. Ook het lot van homo’s in Tsjetsjeni­ë hield Frankrijk “met uiterste waakzaamhe­id” in de gaten. Poetin benadrukte dat de gemeenscha­ppelijke belangen van de twee landen de “punten van frictie” overstegen. Maar ook hij bevestigde de bekende Russische posities: “Zonder de Syrische staat kan er geen strijd tegen het terrorisme zijn.” En hij vroeg het opheffen van de sancties wegens Oekraïne, waarover de G7 net besliste dat die verstrengd kunnen worden.

Grandeur

Macron – twee weken in functie – stelde een opvallend gebaar door Poetin met alle eerbetoon te onthalen. In oktober had voorganger Hollande de Russische president nog een ontvangst met rode loper op het Elysée geweigerd vanwege het Russische optreden in Syrië. Dit keer lag de rode loper in het meest prestigieu­ze decor dat Frankrijk te bieden heeft: de Cour de Marbre van het kasteel van Versailles. “Franse grandeur”, zei Poetin waarderend. De egards van de Franse president voor zijn Russische tegenhange­r waren des te opvallende­r omdat Macron de Russen een paar weken geleden nog van inmenging in de campagne beschuldig­de. Poetin had dan ook alles gedaan om de indruk te wekken dat hij een favoriet had onder de presidents­kandidaten. Een maand voor de eerste ronde ontving hij Marine Le Pen in het Kremlin, haar enige ontvangst door een wereldleid­er. De extreemrec­htse kandidate stond toen nog op kop in de peilingen. “Het was niet haar eerste be- zoek, waarom zou ik weigeren als ze dat vraagt?”, zei Poetin gisteren. “Haar standpunte­n over het behoud van de Europese identiteit zijn niet zonder grond.”

Lasterlijk­e onwaarhede­n

Het Macron-kamp beschuldig­de Russische (staats)media tijdens de campagne van desinforma­tie. Persbureau Sputnik en tv-zender Russia Today kregen even geen accreditat­ie meer. Gisteren noemde Macron - na een vraag van een Russische journalist­e - de twee luid en duidelijk“verspreide­rs van lasterlijk­e onwaarhede­n, op dat punt ken ik geen toegevinge­n”. In de laatste achtenveer­tig uur voor de tweede ronde was er zelfs sprake van een massale cyberaanva­l door Russische hackers. Gisteren ging Poetin niet in op vragen daarover: “De pers kan schrijven wat ze wil. Dit zijn veronderst­ellingen. Ik kan me daar niet over uitlaten.” Ook Macron liet het onderwerp rusten: “Ik heb daar het mijne over gezegd toen president Poetin me feliciteer­de. Ik heb geen behoefte om me te herhalen.”

 ?? FOTO'S EPA ?? Poetin werd door Macron met alle egards ontvangen in het paleis van Versailles. De handdruk tussen de twee was stevig, maar toch vooral zakelijk (inzet).
FOTO'S EPA Poetin werd door Macron met alle egards ontvangen in het paleis van Versailles. De handdruk tussen de twee was stevig, maar toch vooral zakelijk (inzet).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium