Het Belang van Limburg

Kanne kleurt roze na Giro-winst van ‘hun’ Tom Dumoulin

- Thomas JANSEN

Noord-Korea lanceert opnieuw ballistisc­he raket

Noord-Korea heeft maandagoch­tend plaatselij­ke tijd opnieuw een ballistisc­he raket gelanceerd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagents­chap Yonhap op gezag van het leger. De Japanse overheid bevestigt de lancering, en laat weten dat de raket terechtkwa­m in Japanse wateren. President Shinzo Abe noemt de lancering “onaanvaard­baar”. Noord-Korea heeft al talrijke rakettests uitgevoerd, wat ingaat tegen resoluties van de Verenigde Naties. Die vaardigen regelmatig sancties uit tegen Pyongyang, maar die lijken weinig effect te hebben. De lancering van gisteren was al de negende dit jaar, en de derde in mei. Het uiteindeli­jke doel van Pyongyang is het ontwikkele­n van een interconti­nentale raket die de VS zou kunnen raken. De spanningen tussen Pyongyang en Washington lopen hoog op sinds het begin van de ambtstermi­jn van president Donald Trump, die er een meer dreigende taal op nahoudt dan zijn voorganger.

En of de Kannenaren fier zijn op ‘hun’ Giro-winnaar, Tom Dumoulin. Met ballonnen, posters en een feeëriek verlichte brug kleurde de altijd zo rustige deelgemeen­te van Riemst gisteren roze, een verwijzing naar de leiderstru­i in de ronde van Italië. Dat de Nederlande­r nog maar net een jaar in het dorp woont, maakt niet uit. “We zien hem hier niet zo vaak, maar hij is toch klinkt het. Dumoulin zelf was echter minder blij met al die aandacht.

ene van ons”,

De Via Oropa ligt in Kanne. Dat is toch wat een bijschrift op een straatnaam­bordje ons wil doen geloven. Het verwijst naar de aankomstpl­aats van de veertiende etappe in de voorbije Giro, waarin Tom Dumoulin zich met zijn tweede ritzege definitief ontpopte tot topfavorie­t. Sindsdien waren zijn buren in Op Het Broek niet meer van het scherm weg te slaan. “Normaal volg ik alleen de Ronde van Frankrijk, maar nu heb ik drie weken lang alles gezien van de Giro”, zegt buurman Martin Diepstrate­n. “Zondag, tijdens de tijdrit, kon ik bijna niet op mijn stoel blijven zitten. Zo spannend was het. Dat iemand uit onze straat zo’n prestatie levert, ongeloofli­jk.”

Die prestatie mocht dan ook niet onopgemerk­t voorbijgaa­n. Net als vorig jaar, toen Dumoulin een olympische zilveren medaille won, versierden de buren het huis van de Nederlande­r. Daarnaast werden er ook tal van roze ballonnen en posters opgehangen, ’s avonds baadde zelfs de witte hangbrug over het Albertkana­al in een roze gloed. En dat terwijl Dumoulin nog maar één jaar in Kanne woont. “Voor ons is hij een echte Kannenaar”, zegt buurman Martin. “Het voor- Martin DIEPSTRATE­N

Buurman bije jaar heeft hij zijn huis flink laten verbouwen, daar zijn ze nu net mee klaar. Maar ik zie hem hier heel weinig, ik heb misschien vijf keer met hem gekald. Het is een heel rustige, bescheiden man. Hij past helemaal in ons dorp.” Dumoulin zelf liet het feestgedru­is gisteren volledig aan zich voorbij gaan en bleef bij zijn ouders in Maastricht. In een kordate tweet liet hij weten niet opgezet te zijn met de persmeute aan zijn deur. “Mijn huis is is de enige plekk waar ik de komende on weken privacy heb. b. Voor alle journalist­enaaan en fotografen die hier staan te wachten: fuck ck off.” De tweet werd werd later later welwel ververwijd­erd. Die behoefte aan privacy etaleerde Dumoulin ook meteen na zijn eindzege, zondag in Milaan. Zijn grootste wens? Geen superheld worden. En nog gewoon een pintje kunnen gaan drinken. “Dat zal in Kanne geen probleem zijn”, zeggen Corry Van Dijk en Iwan D’hondt van restaurant ’t Heukske. “Omdat hier regelmatig tv- of filmopname­s zijn, zijn we het gewoon om met bekende mensen om te gaan. Zo zat onlangs de hele ploeg van de Ketnet-reeks ‘ROX’ hier nog op het terras.”

Ook bij Herberg Den Apostel is Dumoulin van harte welkom. “Maar ik denk dat hij vooral in Maastricht uitgaat, met zijn jeugdvrien­den”, zegt uitbater Victor Mottart. “Ik heb één keer met hem gesproken, toen hij de hond uitliet. Maar hij heeft groot gelijk dat hij de aandacht niet opzoekt. Die mannen hebben al meer d dan genoeg aan h hun hoofd.”

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Vaak zien ze de Nederlands­e wielrenner niet in Kanne, maar ze beschouwen hem toch ondertusse­n als een van hen.
Foto TOM PALMAERS Vaak zien ze de Nederlands­e wielrenner niet in Kanne, maar ze beschouwen hem toch ondertusse­n als een van hen.
 ??  ?? De buren hadden ook een taart klaar, helaas kwam Dumoulin gisteren nog niet naar Kanne.
De buren hadden ook een taart klaar, helaas kwam Dumoulin gisteren nog niet naar Kanne.
 ?? FOTO EVA ?? De witte hangbrug over het Albertkana­al kreeg even een roze tintje.
FOTO EVA De witte hangbrug over het Albertkana­al kreeg even een roze tintje.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO HBVL ?? De straat werd even omgedoopt tot ‘Via Oropa’, waar Dumoulin een ritzege boekte.
FOTO HBVL De straat werd even omgedoopt tot ‘Via Oropa’, waar Dumoulin een ritzege boekte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium