Het Belang van Limburg

In mei al eerste schoolrecl­ame

Winkelkete­n Bart Smit lanceert nu al ‘Terug naar school’-campagne

- Roel DAMIAANS

De De laatste laatste schoolmaan­d schoolmaan­d brandt brandt deze week pas los, los, met met klasreizen, klasreizen, toetsen toetsen en en examens. examens. D Dan volgt een welverdien­de welverdien­de vakantie vakantie voor voor alle alle leerlingen leerlingen, maar toch vindt vindt winkelkete­n winkelkete­n Bart Bart Smit Smit het het mome moment al rijp om hun ‘Terug ‘Terug naar naar school’-campagne school’-campagne te te lance lanceren. Volgens de winkelkete­n winkelkete­n “omdat “omdat de de vraag vraag groot groot is”. is”. B Bij ondernemer­sorganisat­ie organisati­e Unizo Unizo en en de de Vlaamse Vlaamse Scholieren­k Scholieren­koepel is er maar weinig weinig begrip begrip voor voor de de reclameact­ie. reclameact­ie. De folder maakt over twee bladzijden reclame voor agenda’s met mopshonden, kaftpapier van Jill of een pennenzak van PlayStatio­n. Voor winkelkete­n Bart Smit kan het nieuwe schooljaar niet snel genoeg beginnen, ook als is het vorige nog niet afgelopen en moet de zomervakan­tie nog van start gaan. Uit een rondvraag blijkt dat het de eerste – en voorlopig enige – winkelkete­n is die dit schooljaar al al artikelen artikelen voor voor het het nieuwe nieuwe schooljaar aanbiedt.

“Een bewuste keuze”, geeft brand manager Djurre de Wit van Bart Smit toe. “We merken dat ouders steeds vroeger schoolarti­kelen willen kopen. Vroeger was dat een stresseren­d gedoe op het einde van de maand augustus. De jongste jaren is die lancering steeds vroeger gekomen. Uit contacten met onze klanten merkten we dat er al een vraag is. Niet alleen bij ouders trouwens, ook bij kinderen die uitkijken naar het schooljaar en dat goed willen beginnen.”

Convenant

Bij ondernemer­sorganisat­ie Unizo stellen ze zich daar toch vragen bij. “Als kind herinner ik me vooral dat ik niet erg uitkeek naar het einde van de vakantie. En die ‘Terug naar school’-affiches in de supermarkt­en waren daar de voorbode bo van”, zegt woordvoerd­er Lu Luc Ardies van Unizo. “Wij zijn er vo voorstande­r van dat winkeliers hu hun gezond verstand gebruiken. Ja Jaren geleden is er met de sector ee een convenant afgesloten rond kin kinderfees­ten. Er zijn zo afspraken ke rond de komst van de paashaas, ha Sinterklaa­s en de Kerstman. De ‘Terug naar school’-reclame zit zit daar niet in, maar misschien m moeten we toch eens nadenken om om het aan de convenant toe te vo voegen. Het blijft wel de vraag of Ba Bart Smit zich daar aan zal houden, de want zij zijn geen lid bij ons.” Oo Ook bij de Vlaamse Scholieren­koepel ko zijn ze verbaasd. “Nu al reclame voor het volgende schooljaar, terwijl het huidige nog niet is afgelopen? Dat is toch veel te vroeg. Hier zijn we zeker geen voorstande­r van”, zegt woord- voerder Céline Ibe van de Vlaamse Scholieren­koepel.

Bart Smit is de eerste en voorlopig ook de enige winkelkete­n die er mee uitpakt. “De verkoop van schoolarti­kelen vergt elk jaar een hele aanpassing van onze winkels. Onze aankoopdie­nsten zijn er uiteraard druk mee bezig, maar we gaan nog niet communicer­en naar onze klanten, dat doen we pas op 18 juli”, klinkt het bij Dreamland. Hetzelfde geluid bij Fun. “Dat is wel al heel vroeg om te beginnen. Wij gaan in onze commerciël­e communicat­ie eerst nog focussen op de vakantie met buitenspee­lgoed en waterpret, pas in juli communicer­en we rond het nieuwe schooljaar.”

Vlogmercha­ndise

Verder nog opvallend in de reclamefol­der van Bart Smit zijn de schoolspul­len van Dylan Haegens. De 22-jarige Nederlande­r uit Venray is een van de bekendste vloggers, videoblogg­ers dus, uit de Lage Landen. En nu ook de eerste YouTuber die een eigen, volwaardig­e lijn van schoolarti­kelen krijgt. “Dylan is vooral bekend van zijn YouTube-kanaal waar hij iedereen begroet met zijn slogan ‘Hey Mensen’”, zegt marketing manager Rick Feuler van The Merchandis­e Company, dat de spullen op de markt brengt. “Hij is de eerste vlogger die deze eer te beurt valt. Het afgelopen schooljaar hebben we al enkele attributen met zijn naam op de markt gebracht en die hebben goed verkocht. We geloven erin dat dit een succes kan worden, want Dylan Haegens is heel populair bij de schoolgaan­de jeugd.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vlogger Dylan Haegens heeft nu ook zijn eigen lijn schoolarti­kelen. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / WERRY CRONE
Vlogger Dylan Haegens heeft nu ook zijn eigen lijn schoolarti­kelen. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / WERRY CRONE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium