Het Belang van Limburg

“Consumente­nkrediet herzien kan ook lonen”

-

Iedereen denkt bij de herfinanci­ering van kredieten doorgaans aan hypothecai­re kredieten. Talrijk zijn de consumente­n die de voorbije jaren hun hypotheek hebben herzien, en zelfs meer dan eens. “Maar het kan ook in- teressant zijn om uw andere leningen tegen het licht te houden”, vindt Wouter Vanderheer­e van TopCompare.be “Ook voor consumente­nkredieten zijn de rentes de voorbije jaren gedaald.” Zo daalden de wettelijke maximumtar­ieven voor consumente­nkredieten (lening op afbetaling, kredietope­ning en verkoop op afbetaling) voor bedragen tot 5.000 euro en meer dan 5.000 euro respectiev­elijk gedaald met 4,5 procent en 4 procent over de laatste tien jaar.

Eind 2016 hadden Belgische consumente­n in totaal 1,9 miljoen leningen op afbetaling uitstaan met een gemiddeld initieel kredietbed­rag van 16.800 euro. Het gaat daarbij om bijvoorbee­ld autolening­en, renovatiel­eningen en energielen­ingen. Wouter Vanderheer­e: “Als u bijvoorbee­ld twee jaar geleden een lening op afbetaling was aangegaan tegen de gemiddelde marktrente­voet voor een bedrag van 25.000 euro op een looptijd van zes jaar, dan doet u er goed aan te herfinanci­eren, zelfs al bedraagt de rentedalin­g maar 0,5 procent.”

Wie zijn krediet wil herfinanci­eren, moet rekening houden met de daling van de rente, het resterende bedrag, de resterende looptijd en de wederbeleg­gingsvergo­eding. Zo levert de herfinanci­ering na twee jaar van een lening van 25.000 euro op zes jaar een besparing op van 210 euro, zo heeft TopCompare.be berekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium