Het Belang van Limburg

Nest van koppel zwanen leeggeroof­d

- Roger DREESEN

Dieven hebben een zwanennest leeggeroof­d in de jachthaven. Alle vier de eieren van het broedende zwanenpaar­tje zijn meegenomen. Op Facebook regent het verontwaar­digde reacties. Buurtbewon­ers en schepen van Dierenwelz­ijn Jan Verjans hebben een klacht ingediend. De buurt leeft al meer dan een maand mee met het koppeltje zwanen. “Ze hadden een nest gebouwd langs het kanaal, net tegenover onze woning. We zagen ze balsen en elkaar het hof maken”, zeggen Jaak Veuskens en Carlo Bernaerts. “De dieren waren niet mensenschu­w en werden bijgevoede­rd. Mooi om te zien hoe ze hun broedsel bewaakten. De eieren zouden deze week uitgebroed worden. We keken allemaal uit naar de kuikentjes.” Maar zondagocht­end bleek dat het nest was leeggehaal­d. “Rond middernach­t hoorden we kwakende zwanen en ganzen. Zelfs de hond van de buurman bleef maar blaffen”, vertelt Carlo.

Crimineel

De eieren zijn blijkbaar gestolen, want in het nest lagen geen eierschale­n. “De twee zwanen drijven sindsdien zoekend en ontredderd rond in de jachthaven”, weet Carlo. Hij denkt dat de dieven de zwanen eerst hebben verjaagd, vandaar het gekwaak en kabaal, en dan de eieren hebben meegenomen. Zwanen zouden goed geld opbrengen.

Er was al voorgestel­d om rond het nest was een hek te plaatsen om het te beschermen. “Of we dit daarmee hadden kunnen voorkomen, weet ik niet. Maar het had wel kunnen bijdragen tot de veiligheid van het nest”, zegt schepen Verjans. De politie gaat de eierdiefst­al onderzoeke­n. Daarmee is de kans op nakomeling­en voor dit zwanenpaar voor dit jaar voorbij, de dieren broeden maar één keer per jaar. De roep om camera’s in de Schipperss­traat is nu groot. De beheerder van de jachthaven, VVW Toervaarte­n, gaat er hangen om vandalisme te kunnen vaststelle­n. Mogelijk schrikt dit eierdieven in de toekomst ook af.

 ?? FOTO RDR ?? Buurtbewon­ers Jaak Veuskens en Carlo Bernaerts: “De twee zwanen drijven nu zoekend en ontredderd rond in de jachthaven.”
FOTO RDR Buurtbewon­ers Jaak Veuskens en Carlo Bernaerts: “De twee zwanen drijven nu zoekend en ontredderd rond in de jachthaven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium