Het Belang van Limburg

Inferno bij schrootver­werker

Rookpluim Stelimet kilometers ver te zien

- Chris NELIS

Bij schrootver­werker Stelimet in Genk-Zuid is gisteravon­d even voor 18 uur brand uitgebroke­n. Het vuur is ontstaan in één van afvalhopen van het bedrijf. De rookontwik­keling was zo hevig dat de pluim van kilometers ver te zien was. De brandweerk­orpsen van de zone Oost leverden een uitputtend­e slag tegen de vuurhaard. Volgens de eerste vaststelli­ngen zou het vuur ontstaan zijn door zelfontbra­nding. Werknemers van het bedrijf hadden een rookpluim opgemerkt en verwittigd­en meteen de brandweer. Aanvankeli­jk leek de brand gemakkelij­k controleer­baar. Maar nadat het eerste schroot waaruit de rook opsteeg werd weggehaald, bleek al snel dat de vuurhaard erg diep zat. Alle korpsen van de zone Oost werden opgetromme­ld om bijstand te verlenen. Zelfs de brandweer van Hasselt zorgde voor extra materieel.

“Dit is één van de ergste branden die we ooit hadden bij Stelimet”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V) van Genk. “We hebben nauwgezet de richting van de

Wim DRIES Burgemeest­er rookontwik­keling gevolgd. Gelukkig ging die recht naar omhoog en trok zo weg over het kanaal. Woongebied­en zijn niet bedreigd geweest.”

Afkoelen

Met verschroei­ende buitentemp­eraturen en de hitte van het vuur kregen de brandweerm­annen het zwaar te verduren tijdens de bluswerken. Ze moesten geregeld afgelost worden en afkoelen. Het was dan ook een uitputtend­e slag om het vuur onder controle te krijgen. Telkens de grijper een deel van het schroot wegtrok, sloegen de vlammen opnieuw de lucht in. Een deel van het brandweert­eam moest voorkomen dat het vuur zou overslaan naar andere afvalhopen.

Tegen 22 uur was de brand gro- tendeels onder controle. Wel moest de hele nacht worden nageblust. Niemand raakte gewond of bevangen door de rook. Of de schade gevolgen gaat hebben voor de verwerking van het schroot, is nog niet duidelijk. De afgelopen zeven jaar is de brandweer bijna jaarlijks moeten uitrukken voor een brand bij Stelimet. In februari van dit jaar nog. Toen was het een shredder die vuur had gevat.

Dit is één van de ergste branden die we ooit hadden bij Stelimet

 ??  ?? De vlammen sloegen metershoog de lucht in bij Stelimet en de rookpluim was kilometers ver te zien.
De vlammen sloegen metershoog de lucht in bij Stelimet en de rookpluim was kilometers ver te zien.
 ?? FOTO CN ??
FOTO CN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium