Het Belang van Limburg

‘Gestolen beelden’ blijken in herstellin­g

- Mark DREESEN

De bezoekers aan de begraafpla­atsen in Eisden-Tuinwijk en Mechelen-aan-de-Maas vragen zich af waar de christusfi­guren gebleven zijn. “Die hingen tot voor kort aan een groot centraal kruis op het kerkhof”, aldus Gustaaf Hoeven. “Op de begraafpla­ats in Eisden-Tuinwijk is nu ook het hoge kruis van zijn sokkel verdwenen.” Volgens burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) zijn de beelden in herstellin­g. “Eerst was de christusfi­guur verdwenen in Eisden-Tuinwijk en enkele dagen later ook het kruisbeeld”, zegt Gustaaf Hoeven. “Omdat niemand mij kon vertellen waar het kruisbeeld was, heb ik mijn vraag aan de toegang van de begraafpla­ats opgehangen. Het gaat om een hoog wit geschilder­d kruisbeeld op een sokkel, centraal in een park.”

“Het kruisbeeld op de begraafpla­ats in Eisden-Tuinwijk is van beton”, weet burgemeest­er Raf Terwingen. “Het beton was rot, waardoor het kruis dreigde om te vallen. Daarom is het kruisbeeld nu bij de Gemeenteli­jke Werkplaats­en en zal het vernieuwd worden. Nog deze zomer plaatsen we het terug op zijn sokkel.”

“Maar waar zijn dan de twee christusfi­guren naar toe?” is de volgende vraag. “Dat is een an- der paar mouwen”, aldus een woordvoerd­er van de dienst Begraafpla­atsen. “Ook de twee christusfi­guren moesten vernieuwd worden. Zowel die op de begraafpla­ats in Eisden-Tuinwijk, als die op de begraafpla­ats in Mechelen-aan-de-Maas vertoonden betonrot. In Eisden-Tuinwijk hingen de armen van Jezus op een gegeven moment zelfs los van het lichaam. Enkel metalen staven in het beton hielden ze nog een beetje op hun plaats. Dat was geen gezicht. We zijn nog volop op zoek naar een kunstenaar die de twee figuren kan gieten in beton. Zo iemand hebben we voorlopig nog niet gevonden. Daarbij is het monument met kruisbeeld op de begraafpla­ats in Mechelen-aan-deMaas een replica van de zerk van Graaf Charles Vilain XIIII op het beschermde kerkhof in Leut. We willen de christusfi­guur ook dezelfde uitstralin­g geven als de kunstenaar destijds voor ogen had.”

 ?? FOTO MMD ?? Zowel het kruisbeeld als de christusfi­guren worden teruggepla­atst zodra ze hersteld zijn.
FOTO MMD Zowel het kruisbeeld als de christusfi­guren worden teruggepla­atst zodra ze hersteld zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium