Het Belang van Limburg

“Maar twee foutjes gemaakt”

SIMON MIGNOLET OVER ZIJN ‘BESTE SEIZOEN OOIT’ BIJ LIVERPOOL

- Bart LAGAE

In de schaduw van het topseizoen van Chelsea en Tottenham nestelde ook FC Liverpool zich opnieuw in de top van het Engelse voetbal. Met dank aan trainer Jürgen Klopp en de Braziliane­n Coutinho en Firmino. Maar ook dankzij doelman Simon Mignolet, die dit jaar een persoonlij­ke nederlaag helemaal in zijn voordeel wist om te buigen. “Dit was mijn sterkste seizoen ooit.” Het is nauwelijks voor te stellen, maar sinds het einde van het seizoen in de Premier League heeft Simon Mignolet er al een retourtje Australië opzitten. De goudkoorts van de Premier Leagueclub­s heeft zulke vormen aangenomen dat elk vrij moment wordt opgevuld met lucratieve oefenwedst­rijden in voetbalgro­eimarkten. De troepen van Jürgen Klopp vlogen op en af naar Sydney. En dat allemaal voor één sportief verwaarloo­sbare wedstrijd. “Vierentwin­tig uur vliegen heen, dertig uur ter plaatse en vierentwin­tig uur vliegen terug”, zegt Mignolet. “Het hoort er tegenwoord­ig allemaal bij. Gelukkig kan je via Netflix tegenwoord­ig ook films en series downloaden. Al probeer ik ook bij te slapen. Het seizoen is spannend en lang geweest.”

Vorige zondag kon Mignolet bekomen in Sint-Truiden en herlanceer­de hij de Ice Bucket Challenge in zijn koffiebar Twenty Two. Dat deed hij als ambassadeu­r van de ALS-liga, die de spierziekt­e onder de aandacht wil brengen. Vrijdag meldt Mignolet zich bij de Rode Duivels en kan hij hopen op een basisplaat­s tegen Tsjechië. Vrijdag 9 juni volgt de WK-kwalificat­iematch in Estland.

Hoe blik je terug op je seizoen?

“Ik denk dat ik persoonlij­k mijn beste seizoen bij Liverpool heb gespeeld. De cijfers bewijzen dat ook. Ik had me twee persoonlij­ke doelen gesteld: constant presteren en verbeteren enerzijds, met cruciale reddingen belangrijk zijn anderzijds. Op een heel seizoen kun je me maar twee foutjes verwijten: de tegengoal in Hull en de vrije trap van David Luiz waar ik mijn muur nog aan het opstellen was. Al kun je je afvragen of ik die bal sowieso had kunnen tegenhoude­n. Voor de rest heb ik het in de vier jaar dat ik hier ben nooit beter gedaan.”

En toch heb je tien matchen op de bank gezeten.

“Dat is het bizarre van het seizoen. Maar ook daarin ben ik tevreden over hoe ik gereageerd heb. Zo heb ik het altijd gedaan in mijn carrière: mijn kop niet laten hangen en proberen er sterker uit te komen. Ik had natuurlijk liever het hele seizoen gespeeld, maar ik heb veel uit die periode geleerd. De concurrent­ie van Loris Karius heeft me scherper gemaakt.”

Simon MIGNOLET

Was dat de bedoeling van Jürgen Klopp? Karius laten spelen om jou te prikkelen?

“Nee, dat denk ik niet. Want Karius heeft toch een lange reeks wedstrijde­n gespeeld. Klopp had toen een andere keuze gemaakt.”

Hebben jullie dat uitgepraat?

“Nee, want hij heeft me er na tien matchen weer ingezet en ik ben blijven staan. Ik ben niet rancuneus en vind dat het groepsbela­ng boven de individuel­e belangen primeert. Daarom heb ik hem ook niet om een gesprek gevraagd.”

Heeft die episode sporen nagelaten in jullie relatie?

“Nee, want ik ben erin geslaagd de situatie weer in mijn voordeel te draaien. We verdedigen nu beter op corners en voorzetten. Tegen Hull en West Ham slikten we vermijdbar­e goals. Maar op het einde van het seizoen was dat euvel opgelost. In mijn laatste acht matchen hield ik zes keer de nul. Dat heeft de trainer ook gezien.”

Tegen de ploegen uit de top zes presteerde­n jullie het best van iedereen.

“Als we in het begin van het seizoen niet tegen de kleinere ploegen punten hadden laten liggen, was de titel mogelijk geweest. We zijn altijd al sterk geweest tegen de

Martinez ook Vanaken en Castagne?

toppers en in de laatste weken van het seizoen hebben we ook geleerd hoe we stug en efficiënt kunnen zijn tegen de lager gerangschi­kte ploegen. Net daarom leeft het gevoel dat volgend jaar een speciaal jaar kan worden. Deze club snakt naar succes - of het nu in Engeland is of in Europa. We gaan onze kern versterken. Sowieso keren er enkele langdurig geblesseer­den terug. Zoals Jordan Henderson en Sadio Mané.”

Klopp heeft al gezegd dat hij geen nieuwe doelman nodig heeft voor volgend seizoen. Heb je de concurrent­iestrijd gewonnen van Karius?

“Kan je die ooit winnen? Ik moet opnieuw heel constant zijn om in doel te blijven. En onze derde doelman Manninger stopt, dus er kan wel degelijk een doelman bij komen. Er zullen namen circuleren, wat onze trainer ook heeft gezegd. Maar ik vecht tegen mezelf, niet tegen de anderen.”

Waar heb je je progressie precies gemaakt?

“Ik ben betrouwbaa­rder geworden op hoge ballen, zoals de statistiek­en ook hebben aangetoond. Maar er zijn ook technische zaken die ik heb kunnen bijschaven. Zo is mijn uittrap verbeterd en langer geworden.”

Ik dacht dat jullie niet met lange ballen mochten spelen.

“Daar hebben we inderdaad niet de spelers voor. (lacht) Daarom vraagt de trainer ons het spel op te bouwen van achteruit. Daar heb ik een belangrijk­e rol in, want het begint bij mij.”

De wedstrijd in Estland valt bijna drie weken na jullie laatste wedstrijd in de competitie. Is dat niet vervelend?

“Het is nooit plezant zo laat na de competitie te spelen, maar het is voor iedereen hetzelfde. Het is belangrijk dat we die kwalificat­iematch winnen. Daarna hebben we vier weken vakantie. Daar kijk ik enorm naar uit, want het moet van mijn periode bij STVV geleden zijn dat ik nog zo lang ertussenui­t was. Ik ga op vakantie in Amerika. Daar ben ik al vaak geweest voor het voetbal, maar nu voor de eerste keer als toerist. Ideaal om de batterijen op te laden.”

Ik heb het niet uitgepraat met Klopp. Maar hij heeft ook wel gezien hoe ik nadien gepresteer­d heb

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium