Het Belang van Limburg

EN NU DROMEN VAN VENUS

Elise Mertens (21) wipt bij debuut op Roland Garros 24ste reekshoofd

- Van onze verslaggev­er Paul DE KEYSER in Parijs

Elise Mertens (21) staat voor het eerst in de tweede ronde van een grand slam. Bij haar debuut op Roland Garros stoomde ze gisteren met veel karakter in drie wisselvall­ige sets voorbij de Australisc­he Gavrilova, nummer 24 van de wereld. Nu wacht haar de Nederlands­e Hogenkamp (WTA 105), terwijl ze al stilletjes mag dromen van een derde ronde tegen Venus Williams.

Elise Mertens Daria Gavrilova 7 1 6 6 6 4

“Die Gavrilova is een echt bijtertje, heel goed op gravel. Maar ik ben ook geen opgever, altijd en overal een slechte verliezer zelfs.” Elise Mertens vertelde het vorige zaterdag, op het schaduwrij­ke terras van het Centre Jean Bouin, waar ze net een doorgedrev­en training had afgewerkt met Robbe Ceyssens, haar coach en vriend. Profetisch­e woorden, die de Limburgse uit Hamont gisterenna­middag in de praktijk omzette. De blonde Elise, de vingernage­ls donkerblau­w gelakt voor haar eerste wedstrijd ooit op het gemalen baksteen van Roland Garros, miste haar start compleet. Meteen 0-3 voor de Australisc­he, twee jaar ouder en rijper. Mertens legde net iets te weinig lef in haar spel en kleefde op de servicelij­n. “Terwijl ik fouten

Elise MERTENS maakte, nam zij een vliegende start. Ik denk een beetje de combinatie van zenuwen voor mijn eerste optreden hier op de hoofdtabel én haar kwaliteite­n. Maar ik besefte dat het snel kan keren in het tennis. Daarvoor bestaat slechts één formule: álles geven.” Aan karakter alleszins geen gebrek. Mertens vocht zich in de match en dwong een tiebreak af. Ook daarin kwam ze achter (1-3), maar na ruim een uur spelen had ze die openingsse­t wel op haar naam staan.

De buit was echter ver van binnen. Integendee­l, die leek te ontglippen na zwaar verlies in de tweede beurt en een 3-1-voorsprong in de beslissend­e set die werd omgezet in 3-4. Elise leek het beste gehad te hebben in het zwoele zomerweer. “Ik had zoveel energie gestoken in het wedstrijdb­egin dat ik daarna even zonder zat. (Grijnst) Gelukkig kon ik herladen. Maar ik geef toe dat het mentaal een beetje met ups en downs ging. Normaal toch voor een debuut, niet? Met de steun van de Belgische supporters op de tribune en een coach die de hele tijd positief bleef, slaagde ik erin me te herpakken.”

Ingetogen

Gavrilova kreeg in de staart van de slotset op haar beurt drie spelletjes op rij aangesmeer­d. De eerste matchbal voor onze landgenote bleek meteen de goeie. Elise Mertens vierde vrij ingetogen, met een hand in ongeloof voor de mond en een triomfante­lijk vuistje. Maar haar ogen stráálden toen ze de supporters groette. “Mijn mooiste overwinnin­g tot nog toe. Ik durfde het nauwelijks geloven. Een paar weken geleden verloor ik in Rabat nog van Gavrilova. Nu ja, verliezen... (grijnst) Ik ging er toen dik af. Dat het me nu lukt, daar heb ik gewoon geen woorden voor.”

Haar beloning is een tweede ronde, woensdag tegen Richel Hogenkamp, die in 6-2 en 7-5 afrekende met de Servische Jelena Jankovic (WTA 63). “Mijn tornooi is nu al geslaagd, maar uiteraard ga ik er alles aan doen om nóg eens te winnen”, aldus Mertens. “Daarvoor moet ik vooral mezelf blijven, agressief durven te spelen. Dan volgt de rest. Eigenlijk ken ik Hogenkamp niet zo goed. Ik weet alleen dat ze terugkeert na een blessure. Maar als je drie kwalificat­iematchen overleeft en daarna ook nog eens de eerste wedstrijd op de hoofdtabel wint, ben je sowieso goed bezig.” En daarna? Venus Williams? Op dat terras vertelde ze ook dat ze vooraf nooit wil weten wie haar eventueel allemaal wacht. “Ik laad me mentaal helemaal op voor mijn volgende match. Eéntje per keer.”

Ik had zoveel energie gestoken in het wedstrijdb­egin dat ik daarna even zonder zat. Gelukkig kon ik herladen

 ?? FOTO BELGABELGA ?? Elise Mertens verbaasde zichzelf een beetje: “Mijn mooiste zege tot nu toe.”
FOTO BELGABELGA Elise Mertens verbaasde zichzelf een beetje: “Mijn mooiste zege tot nu toe.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium