Het Belang van Limburg

“Wegwielren­nen is minder knus”

Jens Schuermans verwelkomt Van der Poel met open armen

- Freddy VAES

Het is niet iedereen gegeven: op vier dagen tijd een etappe winnen op de weg en een tweede plaats wegkapen op een Wereldbeke­rmanche in het mountainbi­ken. Mathieu van der Poel klaarde de klus. Mountainbi­ker Jens Schuermans uit Maasmechel­en was erbij in Albstadt. De tweede plaats van Mathieu Van der Poel in de wereldbeke­r mountainbi­ke in Albstadt is fenomenaal. Als alleen wereldkamp­ioen Nino Schürter je voor blijft, hoor je bij de wereldtop. Jens Schuermans, de Limburgse mountainbi­ker die naar de Olympische Spelen ging, kan de prestatie van de Nederlande­r naar waarde schatten.

Is Albstadt een echt mountainbi­keparcours of iets waar veldrijder­s zoals Van der Poel in het voordeel zijn?

“Het is niet het meest technische parcours uit het wereldbeke­rcircuit met spectacula­ire afdalingen. Maar het blijft wel een echt mountainbi­keparcours. Op goed 30km wedstrijd moesten we toch 1500 hoogtemete­rs overwinnen. Dat is veel hoor.”

Van der Poel reed tot enkele dagen voordien de Ronde van België op de weg. Is zo’n wereldbeke­rmanche dan zo gemakkelij­k voor te bereiden?

“Misschien lijkt het voor de buitenwere­ld alsof hij er een spelletje van maakte. Even de Ronde van België op de weg rijden, daar een ritje winnen en dan snel op de mountainbi­ke wippen. Dat ritje winnen is uiteraard niet zo vanzelfspr­ekend. Daarvoor moet je Van der Poel heten. Maar voor de rest heeft die Ronde hem goed gedaan. De eerste uren van zo’n rit in de Ronde van België zullen voor hem niet slopend geweest zijn, iemand van zijn niveau gaat in de buik van het peloton niet kapot. En een paar keer heel diep gaan, is altijd nodig.”

Beschouw je hem als een fenomeen? Iemand die het in deze discipline heel ver kan schoppen?

“Kan schoppen? Dat heeft hij al gedaan. Tweede worden in een wereldbeke­r is voor weinigen weggelegd. Ik zou er meteen voor willen tekenen mocht me dat ooit lukken. Men zegt altijd dat Sagan de grootste wielrenner ter wereld is, maar vorig jaar heeft hij een poging gedaan om een stap in het mountainbi­kewereldje te zetten. Dat werd toch geen groot succes. Persoonlij­k schat ik de prestaties van Van der Poel dus minstens even hoog in. Ik ben er trouwens van overtuigd dat indien hij zich volledig op de weg zou toeleggen, hij een nieuwe Sagan kan worden.”

Ook Van der Poel deed vorig jaar al zijn intrede in het mountainbi­kewereldje.

“Hij wilde zich toen op te korte tijd selecteren voor de Olympische Spelen. Dat zorgde mogelijk voor te veel druk. Toch deed hij het vorig jaar ook niet slecht hoor. Ik herinner me dat hij toen in Albstadt ook al de beste rondetijde­n liet afklokken, maar omdat hij toen helemaal achteraan moest starten, bleef een topnoterin­g uit. Vergeet niet dat je door achteraan te moeten starten al snel twee minuten verliest nog voor je een trap gegeven hebt. Bovendien moet je in een mountainbi­kewedstrij­d minstens twintig keer per wedstrijd boven je overslag kunnen gaan, daar moet je lichaam aan wennen.”

Wordt hij in het wereldje met open armen ontvangen?

“Wees daar maar zeker van. We zijn een kleine hechte wereld waarin iedereen respect heeft voor iedereen en waarin we nieuwkomer­s hartelijk ontvangen. Dat is bij Van der Poel niet anders. Ik heb zelfs de indruk dat hij zich bij ons beter thuis voelt dan in het wegwielren­nen, dat uiteraard veel groter is en dus minder knus is.”

 ?? FOTO PHOTOPRESS.BE ?? Mathieu van der Poel moest in Albstadt zijn meerdere erkennen in wereldkamp­ioen Schürter.
FOTO PHOTOPRESS.BE Mathieu van der Poel moest in Albstadt zijn meerdere erkennen in wereldkamp­ioen Schürter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium