Het Belang van Limburg

BELGIE IS WIELERGEK, MAAR NEDERLANDE­R WINT GROTE RONDE

-

Ik kan me niet voorstelle­n dat wij zo’n talent niet zouden hebben

Tom Dumoulin (26) woont in Kanne bij Riemst, maar Belgischer dan dat wordt de Nederlande­r niet. Waar zit de Belgische Dumoulin dan?

Het goede nieuws is dat we er wel naar op zoek zijn. Bondscoach Kevin De Weert organiseer­de op 12 mei nog een klimtest voor junioren en beloften op de Ballon d’Alsace in de Vogezen. “Bedoeld om klimtalent snel te detecteren”, zegt De Weert. “Om hen financieel te steunen en de juiste mentalitei­t bij te brengen. Zoveel voorbeelde­n zijn er niet in België: Jurgen van den Broeck heeft getoond hoe het moet. De Jonge benen trokken ook naar het buitenland om te trainen. Dat is het ongeveer. Maar een Dumoulin? Ik kan me niet voorstelle­n dat wij zo’n talent niet zouden hebben.” Zoeken naar ‘een Tom Dumoulin’ is nochtans zoeken naar een speld in een hooiberg. Talenten van dat niveau zijn niet ‘maakbaar’, worden maar eens om de zoveel tijd geboren. Inspanning­sfysioloog Marc Lamberts, trainer van onder meer Wout van Aert en Jurgen Van den Broeck: “Je moet geboren worden met het juiste erfelijke materiaal. Wie geen VO2max (hoeveelhei­d zuurstof die het lichaam naar de spieren kan transporte­ren, nvdr.) heeft die tegen de 80 ml/kg per minuut aanzit, zal

Louis Vervaeke

NAAM ik, maar zei: Ik ook niet.” Wellens is ondertusse­n een gevestigde naam, maar in de wachtkamer zit nog meer wielergoud: Louis Vervaeke (23), vorig jaar elfde in het Baskenland. Laurens De Plus (21), nu al vijfde in het Zou het kunnen dat klimmers met jongerenkl­assement van de Giro. potentieel makkelijke­r hun weg Bjorg Lambrecht (20), winnaar vinden in Nederland dan in België? van Luik-Bastenaken-Luik voor Het is bekend dat de Belgische beloften. Harm Vanhoucke (19), wielercult­uur vooral gefocust is winnaar van de Flèche Ardennaise op eendagswer­k. Marc Lamberts en dit weekend nog van de Vuelta meent van wel: “Ik heb renners gehad a Navarra. Stuk voor stuk renners die fysiologis­che toptalente­n die passeerden bij Lotto U23 waren, gemaakt voor duurinspan­ningen van Kurt Van De Wouwer. “Dat als klimmen of tijdrijden. zijn mannen die op hetzelfde niveau Maar die krijgen geen contract zitten als Wellens destijds”, omdat ploegen zich blind zegt hij. “Bjorg en Harm zijn op staren op overwinnin­gen. Dan nemen dit moment gewoon wereldtop in ze liever een matig talent dat het klimmen bij de beloften. Zij wat explosieve­r is en wel eens kan winnen ook echt al wedstrijde­n.” winnen. Steff Cras van het BMC Voorwaarde één voor een Belgische Developmen­t Team is nu een interessan­t Dumoulin is daarmee ingevuld: geval: hij zal nooit veel we hebben renners met het wedstrijde­n winnen, maar hij potentieel. “Maar dan begint het heeft het wel in zich om top tien te Maar ook hier is er goed nieuws: pas”, zegt trainer Lamberts. rijden in een grote ronde.” België heeft op dit moment echt “Daarnaast hangt het van honderden Volgens Kurt Van De Wouwer is wel renners die dat talent in zich dingen af. De psychologi­sche er geen reden waarom klimtalent­en lijken te hebben. Tim Wellens (26) factor: staat er een hoofd op in België niet zouden kunnen is bijvoorbee­ld een uitzonderl­ijk dat drie weken na elkaar kan presteren? doorbreken. “Wij organisere­n nu fysiek exemplaar. “Ik was vijf jaar Dat wil investeren in hoogtestag­es? samen met de bond klimstages, geleden toevallig in Energy Lab Dat overweg kan met de bieden programma’s aan met heel toen ze daar Tim Wellens aan het druk? Wellens kiest nu bijvoorbee­ld veel wedstrijde­n bergop. Er zijn testen waren”, zegt Lamberts. “Ik voor een ander carrièrepl­an. geen garanties en Dumoulin is een zei tegen collega Paul Van Den Dat moet je ook respectere­n.” uitzonderl­ijk talent. Maar ik ben Bosch: Dit heb ik nog nooit gezien. Van De Wouwer vult aan: “Hoe ervan overtuigd: straks spelen wij Paul zit er tien jaar langer in dan gaan ze om met tegenslag? Makkelijk bergop ook weer mee.”

Laurens De Plus Bjorg Lambrecht Harm Vanhoucke Steff Cras geen grote ronde winnen. Je moet weinig wegen om bergop een hoog ‘relatief vermogen’ te trappen, de zogenaamde watts per kilo. Tegelijk moet je ook een hoog absoluut vermogen trappen om in tijdritten top vijf of top tien te halen. Die combinatie is uitzonderl­ijk. Van alle renners die wij testen - allemaal uitzonderl­ijke atleten op zich - voldoet hoogstens vijf procent aan de fysiologis­che minimumver­eisten om een grote ronde te kunnen winnen.”

Wielergoud

winnen bij de beloften en dan niet kunnen winnen bij de profs. Simpel is dat niet. Louis Vervaeke worstelt daar nu mee.”

Focus op eendagswer­k

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium