Het Belang van Limburg

Gratis wifi weet wat u doet

Infrax start proefproje­ct dat live informatie via wifi verzamelt

-

Steeds meer steden en gemeenten voorzien hun straten en pleinen van gratis wifi. En dat doen ze niet alleen omdat ze u kosteloos willen laten internette­n. Via het wifi-netwerk kan informatie worden verzameld, véél informatie. Met de nieuwste technologi­e kan de politie zelfs minuut per minuut meten hoeveel mensen er op een bepaald plein zijn en aan de hand daarvan extra agenten inzetten. Binnenkort start een proefproje­ct in Lommel. Tegen midden juni moet u ook op de Markt in Bilzen gratis kunnen internette­n. Eerder installeer­de Infrax ook in Hasselt, Genk, Neerpelt, Peer en Lommel al een gratis wifi-netwerk. Binnenkort komt daar ook nog Bree bij. En er staan nog een heleboel gemeenten in de wachtrij. De kostprijs is dan ook verwaarloo­sbaar. Naast de aanleg (die meestal enkele duizenden euro’s kost, afhankelij­k van de afstand tot het glasvezeln­et), kost zo’n wifi-netwerk maar enkele honderden euro per maand, afhankelij­k van de grootte van de zone. Een klein plein kan al worden gedekt met vier access points op de hoeken. Het onderhoud van zo’n access point kost 40 euro per maand.

Bewaren

Gratis wifi is handig, maar de steden en gemeenten doen het niet alleen voor uw gebruiksge­mak. Via de draadloze netwerken kan immers een heleboel informatie worden verzameld. “Elke gsm die zijn wifi-functie heeft aanstaan, zoekt naar netwerken. Op die manier weten we perfect hoeveel volk er op een plein rondloopt, in welke richting die mensen wandelen en hoe lang ze er blijven”, zegt Infrax-woordvoerd­er Jos Liebens. “Wij bewaren die gegevens voor de gemeentebe­sturen en geven hen een maandelijk­s rapport. Onder andere over het aantal gebruikers, passanten en generieke persoonsge­gevens zoals de verdeling

mannen/vrouwen.”

Agent

Vandaag gaat het enkel om gegevens die verzameld werden in het verleden, maar in de niet zo verre toekomst moet het wifi-netwerk ook in staat zijn om live gegevens te verzamelen en te analyseren. “We werken op dit moment aan een proefproje­ct in Lommel. Dat zal binnen enkele maanden worden voorgestel­d. De bedoeling is dat we op het moment zelf weten hoeveel personen er bijvoorbee­ld op een bepaalde plek in de stad zijn of hoe het verkeer verloopt. Als de politie weet dat er veel volk is op een plein, kan er een extra agent naartoe worden gestuurd. Of de verkeersst­room kan worden gestuurd in functie van de drukte. De mogelijkhe­den zijn eindeloos.”

Schepencol­lege

Dat zulke gegevens erg gewild zijn door commerciël­e organisati­es hoeft geen betoog. “Daarom dat wij ons met Infrax ook profileren op deze materie”, zegt Liebens. “Wij zijn geen commerciël­e organisati­e en we verkopen deze gegevens ook niet. Het enige wat we doen is de gemeenten ondersteun­en. Of ze deze gegevens vervolgens delen met derden, beslist het schepencol­lege, niet wij.” Burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a) verzekert dat het om statistisc­he gegevens gaat, niet om persoonlij­ke gegevens. “Het gratis wifi-netwerk geeft een beeld van hoe een mensenstro­om zich beweegt door het centrum”, duidt Vanvelhove­n. “Bij massa-evenemente­n zoals Beeldig Lommel, kan het wifi-netwerk bijvoorbee­ld signaleren dat er zich op een plek te veel mensen bevinden. De aanwezige politiemen­sen kunnen met die informatie inspelen op die situatie en ervoor zorgen dat de massa zich weer verspreidt. Zo zijn er tal van toepassing­en mogelijk, ook heel praktische. Voor de handelaars in het centrum kan het ook waardevoll­e informatie bieden. Maar het gaat voor alle duidelijkh­eid om louter statistisc­he gegevens. Alles blijft anoniem.”

 ?? Foto GVB ?? Bij het proefproje­ct in Lommel zal het wifi-netwerk kunnen aangeven hoeveel mensen er op een bepaald moment op een bepaalde plek in de stad zijn.
Foto GVB Bij het proefproje­ct in Lommel zal het wifi-netwerk kunnen aangeven hoeveel mensen er op een bepaald moment op een bepaalde plek in de stad zijn.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “De nieuwe technologi­e kan handig zijn bij evenemente­n zoals Beeldig Lommel”, zegt burgemeest­er Peter Vanvelthov­en.
FOTO RAYMOND LEMMENS “De nieuwe technologi­e kan handig zijn bij evenemente­n zoals Beeldig Lommel”, zegt burgemeest­er Peter Vanvelthov­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium