Het Belang van Limburg

Thor Park krijgt boog van plastic afval

Zeven meter hoog kunstwerk maakt deel uit van 23 meter lange houten ark

- Chris NELIS

Het internatio­naal collectief Constructl­ab bouwt een houten ark van 23 meter lang, 6 meter breed en 7 meter hoog op het Thor Park. Over één strook komt een boog, gemaakt van plastic afval. E wordt gerekend op de hulp van buurtbewon­ers, studenten en geïnteress­eerden. Half september verdwijnt de houten constructi­e, de plastic boog krijgt dan een permanente bestemming. “We bouwen weliswaar een ark, maar het project krijgt de naam Zomerwerf”, zegt schepen van Cultuur Anniek Nagels (CD&V). “Dat komt omdat de plaats waar het kunstproje­ct wordt opgetrokke­n vanaf 12 juni toegankeli­jk zal zijn voor wie maar wil. Vanaf dan zal de houten constructi­e er staan. Dan kunnen Genkenaars, toevallige passanten, studenten en geïnteress­eerden actief meewerken aan de plastic boog die één strook breed over de houten constructi­e wordt opgebouwd. Het is daar dat het experiment echt vorm krijgt.”

Ik kan niet met zekerheid zeggen of het zal slagen

Het is ook voor kunstenaar-architect Alexander Römer de eerste keer dat hij zo’n werk realiseert. “Ik weet niet wat het eindresult­aat zal zijn”, zegt Römer. “Ik kan zelfs niet met zekerheid zeggen of het zal slagen. Bedoeling is dat we plastic gaan inzamelen, onder meer in de omgeving. In ruil krijgen buurtbewon­ers een ijsje. Twee Alexander RÖMER

Kunstenaar leden van Constructl­ab zullen de hele zomer aanwezig zijn. Zij krijgen het gezelschap van experten van over de hele wereld om een onderzoek op te starten rond plastic afval. We werken hiervoor onder meer samen met het Genkse afvalverwe­rkingsbedr­ijf Suez. We gaan na hoe we plastic afval in stukjes kunnen malen en omvormen tot een boog over de basisconst­ructie uit hout.” Tijdens het openingswe­ekend van Thor Central op 16 en 17 september wordt de houten constructi­e weggehaald en zal alleen de plastic boog als permanent kunstwerk te zien zijn op het terrein tussen de T2 campus en Thor Central.

Babyborrel

Met ‘Zomerwerf’ wil de stad een brug slaan tussen het Thor Park en de omgeving. “Daarom zal het deze zomer één van de belangrijk­ste ontmoeting­splekjes van Genk worden”, gaat Nagels verder. “We gaan het dan ook openstelle­n voor allerlei activiteit­en en evenemente­n. Dat kan gaan van een babyborrel tot workshops en optredens. Je kan er vanaf juli zelfs overnachte­n. Wel moet je op voorhand afspraken maken met de stad of met Constructl­ab.” De ‘Zomerwerf’ is toegankeli­jk van woensdagmi­ddag 12 uur tot zondagavon­d. Van maandag tot woensdagmi­ddag is de werf afgesloten.

genk.be of thearch@constructl­ab.net

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De houten constructi­e van de ark in opbouw zal tegen 12 juni klaar zijn. Vanaf dan kan het publiek meewerken aan het eindresult­aat: een zeven meter hoge plastic boog.
FOTO CHRIS NELIS De houten constructi­e van de ark in opbouw zal tegen 12 juni klaar zijn. Vanaf dan kan het publiek meewerken aan het eindresult­aat: een zeven meter hoge plastic boog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium