Het Belang van Limburg

Bouwvergun­ning voor een van de grootste moskeeën van Vlaanderen

-

De stad heeft de bouwvergun­ning voor de nieuwe moskee in Hasselt goedgekeur­d. Midden 2018 beginnen de werken aan de Badrmoskee in de Mouterijst­raat, een van de grootste in Vlaanderen. De totale kostprijs wordt geschat op twee miljoen euro, die de moskee bij de gelovigen hoopt te verzamelen. “De huidige moskee is simpelweg te klein”, zegt voorzitter Mohamed El Oulhadj. “Het was een project van lange adem”, zegt El Oulhadj. “We hebben twee jaar dag in dag uit hard gewerkt om dit te realiseren. Zopas werd de bouwvergun­ning afgeleverd, midden 2018 hopen we te starten met de bouw van de moskee.”

In de huidige moskee kunnen zo’n 700 gelovigen bidden, in de nieuwe liefst 4.000. “Maar dat wil niet zeggen dat er meteen 4.000 man zal komen. Het is ook een duur pro- ject. We hebben twee miljoen euro nodig hebben. Dat geld zullen we verzamelen bij de gelovigen in Hasselt. Maar niemand is verplicht een bijdrage te leveren.”

Geen minaret

De nieuwe moskee zal omgeven worden door groen. “Daar hebben we bewust voor gekozen. Er komt een parkje waar iedereen welkom is om te wandelen. De moskee is ook toegankeli­jk voor iedere Hasselaar die een kijkje wil komen nemen.” In eerste instantie werd er een minaret voorzien, maar die komt er niet. “We hebben samengezet­en met onze buren. De zagen liever geen minaret, en dat respectere­n wij. De moskee zelf wordt in een moderne stijl gebouwd, met veel glas. Dat glas wordt gezandstra­ald, zodat niemand van de moskee in de tuinen van een van onze buren kan kijken.”

Er wordt ook veel geld in mobiliteit gestoken. “We willen de moslimgeme­enschap het liefst met de bus of met de fiets naar de moskee laten komen”, zegt Habib El Ouakili (sp.a), schepen van Mobiliteit. “Op de parking kunnen 160 auto’s staan. Er komt ook een fietsensta­lling met minstens evenveel plaats.”

Bezwaren

Vijf bezwaarsch­riften werden ingediend tegen de bouw van de moskee. “Relatief weinig. Omdat we goed hebben samengewer­kt met de buren. Daar zijn we enorm trots op”, aldus El Oulhadj. “We zijn blij dat we de bouwvergun­ning verleend hebben”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “De plaats waar de moslims nu moeten bidden, is erbarmelij­k. We onderhoude­n al heel lang goede contacten met de Badrgemeen­schap. Nu krijgen zij een volwaardig­e plaats om te bidden.”

 ?? FOTO HBVL ?? De moskee wordt een modern gebouw met veel glas, er is plaats voor maximaal 4.000 gelovigen.
FOTO HBVL De moskee wordt een modern gebouw met veel glas, er is plaats voor maximaal 4.000 gelovigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium