Het Belang van Limburg

“Ze misbruiken hun monopolie”

Evenemente­nsector sleept Sabam voor de rechter na eenzijdige tariefverh­oging HASSELT - Een coalitie van concert- en festivalor­ganisatore­n heeft gisteren auteursrec­htenorgani­satie Sabam gedagvaard. Zij vechten de recente prijsstijg­ing op auteursrec­hten aa

- Chris LANSSENS

In de loop van 2016 kondigde auteursrec­htenorgani­satie Sabam nieuwe en verhoogde tarieven aan bij het innen van auteursrec­hten, zowel voor festivals als concerten. De auteursrec­htenorgani­satie zat daarvoor aan de onderhande­lingstafel met de evenemente­nsector, maar zonder enig resultaat. Begin 2017 is Sabam dan toch begonnen met de nieuwe tarieven te innen en nu krijgen de organisato­ren de rekening gepresente­erd. Er wordt gesproken van een prijsstijg­ing van 30 procent. Ongehoord, volgens de evenemente­nsector, die naar de rechtbank van koophandel stapt.

Ongeoorloo­fd afdwingen

Een coalitie van 28 partijen besloot hun krachten te bundelen met een rechtszaak tegen Sabam. De coalitie vertegenwo­ordigt een groot deel van de concerten en muziekfest­ivals in ons land, waaronder Rock Werchter en Pukkelpop, die vallen onder de Federatie van Muziekfest­ivals in Vlaanderen. “Sabam dwingt vanuit zijn monopoliep­ositie het akkoord van de organisato­ren over de nieuwe voorwaarde­n af”, zegt Jan Vereecke, bestuurder van het Antwerps Sportpalei­s, “Sabam int auteursrec­hten op basis van de ticketprij­zen, die de laatste jaren zijn gestegen. Die prijsstijg­ing komt voor een groot deel door productiek­osten, de veiligheid­smaatregel­en en de festivalbe­leving waarmee we rekening moeten houden. Dat Sabam op basis daarvan de prijstarie­ven verhoogt, vinden we niet representa­tief”, klinkt het.

Per bezoeker

Het is niet de eerste keer dat er discussie ontstaat over de auteursrec­htenorgani­satie. “De muzieksect­or klaagt al langer over de hoge kosten op auteursrec­hten”, zegt Vereecke. “Wij hopen een krachtig signaal te geven vanuit de evenemente­nsector dat we dit niet zomaar zullen laten begaan. Dat er auteursrec­hten worden geïnd, vinden wij geen probleem, zolang de berekening correct verloopt. Maar dat is hier niet het geval. Auteursrec­hten innen per bezoeker, in plaats van per ticket, zou bijvoorbee­ld een oplossing kunnen zijn.

Strenge controles

Bij Sabam vallen ze naar eigen zeggen uit de lucht. “Uit een onderzoek dat we hebben gevoerd, waarbij we keken naar onze buurlanden, bleek dat onze tarieven beduidend lager waren. Om dat gelijk te trekken, besloten we ze te verhogen. Sabam moet eigenlijk niet onderhande­len, de auteur moet correct vergoed worden voor zijn werk. Het is waar dat we een feitelijk monopolie hebben, maar we worden gecontrole­erd door de FOD Economie en we moeten ons aan strenge procedures houden.” De auteursrec­htenorgani­satie heeft naar eigen zeggen steeds correct gehandeld. “Wij hebben de alternatie­ven uit de evenemente­nsector steeds bekeken, maar dat is een systeem van communicer­ende vaten. Volgens ons is een berekening op basis van de ticketprij­s steeds de meest objectieve. Het is nu aan de rechtbank van koophandel om te beslissen wie gelijk heeft.”

Wij hopen een krachtig signaal te geven dat we dit niet zomaar zullen laten begaan. Dat er auteursrec­hten worden geïnd, is geen probleem, zolang de berekening correct verloopt

Jan VEREECKE Bestuurder Sportpalei­s

 ?? Foto KOEN BAUTERS ?? Ticketprij­zen voor festivals en concerten, zoals hier in het Antwerps Sportpalei­s, zijn de voorbije jaren flink gestegen, en dus vindt Sabam een tariefverh­oging gerechtvaa­rdigd.
Foto KOEN BAUTERS Ticketprij­zen voor festivals en concerten, zoals hier in het Antwerps Sportpalei­s, zijn de voorbije jaren flink gestegen, en dus vindt Sabam een tariefverh­oging gerechtvaa­rdigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium