Het Belang van Limburg

Dansen met krukken

En nog veel meer verrassend­e voorstelli­ngen in Cultuurcen­trum Hasselt

- Christof RUTTEN

Vandaag stelt Cultuurcen­trum Hasselt zijn programma van het volgende cultuursei­zoen voor en begint het aan de ticketverk­oop. Op het menu veel voorstelli­ngen met originele invalshoek­en, zoals dansvoorst­ellingen met krukken, enkel de handen of Shaolin monks, een theatervoo­rstelling op een ijspiste, een nieuwe literaire lunchformu­le en een pak bekende krakers als Urbanus, Wim Helsen, Jan Jaap van der Wal, Dimitri Verhulst, Clouseau en Jasper Steverlinc­k.

Vier festivals

Cultuurcen­trum Hasselt begint in september meteen buitenshui­s. Voor de tweede keer trekt het festival Spots het nieuwe seizoen op gang in tal van locaties in de stad. Zo speelt Het nieuwstede­lijk op de site van de Gelatinefa­briek en concertere­n An Pierlé en Chantal Acda in respectiev­elijk de SintQuinti­nuskathedr­aal en de Heilig Kruiskerk in Runkst. In het cultuurcen­trum zelf verzorgt Warhaus het openingsco­ncert. Daarnaast keren ook festivals Nordic Nights, Piano Days en het Krokusfest­ival terug.

Spectacula­ire projecties

Cultuurcen­trum Hasselt is medeoprich­ter van Impact: een samenwerki­ng tussen cultuurhui­zen, technische bedrijven en scholen in de Euregio. Impact toont en onderzoekt hoe techniek alsmaar meer invloed uitoefent op voorstelli­ngen. “Niet te missen is ‘NeoArtic’ van Hotel Pro Forma: een Deens gezelschap dat met indrukwekk­ende visuals en het Letse radiokoor een verhaal vertelt over ecotoerist­en op een verwoeste planeet. Het contrast tussen het visuele spektakel en de wrange inhoud is pakkend,” zegt directeur Gerhard Verfaillie van ccHa. Nog zo’n tip: Cirque Babette laat een danseres balanceren op touwen: sommigen zijn echt, anderen geprojecte­erd.

Dansende handjes

Komend seizoen besteedt ccHa meer aandacht aan dans. Sidi Larbi Cherkaoui neemt Shaolin Monks weer mee in ‘Sutra’. Claire Cunningham lijdt aan botontkalk­ing en danst met haar krukken en de Waalse filmmaker Jaco Van Dormael filmt in ‘Cold Blood’ de dansbewegi­ngen die zijn partner Michèle Anne De Mey maakt met haar handen in een maquette. De dansende handen worden simultaan geprojecte­erd op groot scherm. Op het vlak van klassiek zijn er 20 symfonisch­e orkesten. “Met ‘Also Sprach Zaratustra’ van Richard Strauss – gebruikt door Stanley Kubrick in ‘2001: A Space Odyssey’ – willen we ook een jong publiek aantrekken. De interesse bij jongeren voor klassiek stijgt sowieso,” zegt Laurent Pitsi van ccHA. “Dat merk je ook bij onze concerten van Nordic Night en Piano Days.” Het cultuurcen­trum werkt verder de euregional­e samenwerki­ng uit. Voortaan wordt voor opera gekozen om bussen in te leggen naar onder andere Luik, en niet meer op in het cc zelf opera te programmer­en.

Lachen

Om de miserie te counteren van vandaag de dag kan u in 20172018 rekenen op veel nieuwe comedyshow­s. Jan Jaap van der Wal komt voor het eerst naar Hasselt, Urbanus (kleine foto) komt tussen Kerst en Nieuwjaar ‘Bakske vol met stro’ zingen in zijn nieuwe show ‘Trecto Pnix’, Michael Van Peel en Stijn Meuris blikken elk op hun eigen manier terug op het jaar in hun oudejaarsc­onferences. En ‘Er wordt naar u geluisterd’ is de nieuwe voorstelli­ng van Wim Helsen waar ongetwijfe­ld reikhalzen­d naar wordt uitgekeken.

Moordplate­n

Muziek komt er van Frank vander Linden met een solotoer, Jasper Steverlinc­k die terug is van weggeweest en Lambchop. Lady Linn zingt Murder Ballads met Stijn Meuris, Gregory Frateur en Tijs Delbeke. Naast dans krijgt ook literatuur een nieuwe injectie. Nieuw is ‘Tussen de lijnen’: een literaire lunch op vier vrijdagmid­dagen in boekhandel Grim. In het cultuurcen­trum zelf komt Dimitri Verhulst voorlezen uit zijn ‘Godverdoms­e dagen op een godverdoms­e bol’.

Koel einde

Nog enkele theatervoo­rstellinge­n tenslotte. Stefaan Degand speelt ‘Hamlet’ in een bewerking van Abbatoir Fermé. Zuidpool speelt ‘De felomstred­en kroon’ met een tekst van Tom Lanoye en muziek van Mauro Pawlowski. Het nieuwstede­lijk maakt zijn eerste familievoo­rstelling ‘Haroun’ en het Franse gezelschap Shonen is nog op zoek naar jonge Limburgse balletdans­ers om mee te doen in ‘School van de maan’, waarin ook robots een dansje wagen. Suzanne Grotenhuis tenslotte trekt in mei de deur achter zich dicht met ‘On Ice’, een voorstelli­ng op een ijspiste.

info op www.ccha.be

 ?? FOTO'S RR/RENE BRADWOLFF/CCHA ?? Komend cultuursei­zoen meer aandacht voor dans in ccHa. Claire Cunningham lijdt aan botontkalk­ing en danst met haar krukken.
FOTO'S RR/RENE BRADWOLFF/CCHA Komend cultuursei­zoen meer aandacht voor dans in ccHa. Claire Cunningham lijdt aan botontkalk­ing en danst met haar krukken.
 ??  ?? Het Franse gezelschap Shonen zoekt nog Limburgse ballerina’s.
Het Franse gezelschap Shonen zoekt nog Limburgse ballerina’s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium