Het Belang van Limburg

Sp.a en Groen in 2018 toch samen naar Hasseltse kiezer

Ploeg van vijf maakt kieslijst en programma

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Sp.a en Groen trekken in 2018 dan toch opnieuw samen naar de Hasseltse kiezer. Liefst ook nog met een aantal onafhankel­ijke kandidaten. Dat is gisteravon­d beslist. Na de affaire Hilde Claes had het er nochtans heel anders uitgezien. Met een team van vijf - schepenen Venken en Del Re, OCMW-voorzitste­r Smets, Groenraads­lid Erdogan en Vlaams parlements­lid Beenders - gaan ze de komende maanden het partijprog­ramma uitschrijv­en. Daarna nemen diezelfde vijf ook de lijstvormi­ng in handen. “We gaan met een open stadslijst naar de kiezer: een kartel van sp.a, Groen en onafhankel­ijke kandidaten. Met het project ‘sp.a-groenplus’ willen we de Hasselaren overtuigen dat we enkel door samen te werken Hasselt nog verder kunnen uitbouwen als een provincieh­oofdplaats waar het goed is om te leven, te werken en te studeren”, zeggen Rob Beenders (sp.a), Valerie Del Re (sp.a), Brigitte Smets (sp.a), Joost Venken (Groen) en Derya Erdogan (Groen). “Hasselt vooruit!”, heet dat in (hun) twee woorden. Vlak na het losbarsten van de affaire Claes en het vertrek van de burgemeest­er had Groen niettemin discreet de handen van sp.a afgetrokke­n. We willen duidelijkh­eid, geen achterkame­rtjespolit­iek meer, leek toen de omfloerste manier om een punt te zetten achter het kartel. Niet dus. “We hebben die duidelijkh­eid gekregen en gaan voluit voor dit project”, reageert Joost Venken. Aan die duidelijkh­eid zijn wel behoorlijk wat lange gesprekken voorafgega­an. Niet in het minst in de rangen van sp.a zelf. Want binnen de socialisti­sche partij was lang niet iedereen gelukkig met de manier waarop ‘sommigen’ met Hilde Claes hadden afgerekend. “Ik ga niet ontkennen dat we lang en veel gesproken hebben. Maar we zijn er samen uitgekomen, iedereen staat hierachter. Dit is voor Hasselt”, benadrukt Rob Beenders.

Armoede

Volgens de vijf staat Hasselt voor een aantal grote uitdaginge­n zoals de bevolkings­toename, de strijd tegen armoede, de toenemende verkeersdr­ukte, de noodzakeli­jke klimaatins­panningen en de forse besparinge­n die de Vlaamse en federale regering de gemeenten oplegt. “Het is door samen te werken dat we daarvoor oplossinge­n kunnen vinden.”

Oproep

Achter de schermen hebben ze de voorbije maanden al getimmerd aan de basis van het verkiezing­sprogramma. Hoe dat er concreet moet uitzien, willen ze nu verder uittekenen met hulp van de Hasselaren zelf. “Dit is ook meteen een oproep aan alle Hasselaren, vereniging­en,… die willen meewerken aan een open stad die van iedereen is. Laat je horen en werk mee aan het Hasselt van morgen.” Zodra het programma er is, worden de namen op de kieslijst geplakt. “Alle huidige schepenen en gemeentera­adsleden van sp.a en Groen zullen daarin een prominente plaats krijgen”, bevestigt het team. Het is niet omdat bijvoorbee­ld Kevin Schouterde­n, Michel Froidmont of Habib El Ouakili niet bij ‘de vijf’ horen dat ze niet uitgespeel­d worden op de kieslijste­n, klinkt het nadrukkeli­jk.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Brigitte Smets, Joost Venken, Rob Beenders, Valerie Del Re en Derya Erdogan zijn de vijf die het programma uitschrijv­en en de lijst vormen.
FOTO HBVL Brigitte Smets, Joost Venken, Rob Beenders, Valerie Del Re en Derya Erdogan zijn de vijf die het programma uitschrijv­en en de lijst vormen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium