Het Belang van Limburg

Malinovsky­i blijft in Genk

OPTIE OP MALINOVSKY­I BIJ SHAKHTAR GELICHT

- (rco)

Het is Genk menens om de huidige kern samen te houden. Het lichtte bij Shakhtar Donetsk, zoals verwacht, de optie op Ruslan Malinovsky­i. Daardoor ligt de 24-jarige Oekraïner nu voor vier seizoenen vast bij Genk. Malinovsky­i arriveerde in januari 2016 in de Luminus Arena. Ondanks een zware knieblessu­re in mei 2016, die hem acht maanden op non-actief zette, zijn zijn statistiek­en uitstekend. In 41 wedstrijde­n maakte hij voor Genk zeven doelpunten en was hij goed voor elf assists. Zijn handelsmer­k is zijn gouden linker. Een sterk wapen bij stilstaand­e fasen. Bij zijn comeback in januari jongstlede­n scoorde hij in Oostende in de halve finales van de Beker van België. Een gunstig voorteken?

De Genkse technisch directeur speelt geen verstopper­tje. Zonder de geblesseer­den Karelis, Pozuelo, Trossard en Dewaest wordt het een zware trip naar het zeetje. “Je moet realistisc­h zijn, Oostende haalde ook een goed niveau in play-off 1. Maar vooral het thuisvoord­eel maakt hen favoriet. We hebben zaterdag tegen STVV nog maar eens kunnen zien hoe belangrijk het is om voor eigen publiek te mogen voetballen.” Dimitri de Condé bladert niet graag terug naar zondag 27 november. “Een dramatisch­e namiddag”, noemt hij de 6-0 in de competitie­match op Oostende. “Ik denk niet dat het ons nog zal overkomen. Eén van de grote verschille­n tussen onze huidige ploeg en die van toen is dat de wil om te winnen groter is geworden dan de schrik om te verliezen.” De Condé was nochtans allesbehal­ve optimistis­ch, toen hij eind december topschutte­r Karelis zag uitvallen en vervolgens tijdens de wintermerc­ato Ndidi en Bailey moest loslaten.

“Precies daarom ben ik zo tevreden dat we op dit moment zo vast zijn. Dat was zo al op het eind van de reguliere competitie, onder meer tegen Club Brugge. Maar ik veeg ook de prestaties in play-off 2 niet zomaar onder tafel, ook al is

“Ik zou ontgoochel­d zijn mochten we naast het Europees ticket grijpen”, geeft Dimitri de Condé toe. Om er in één adem aan toe te voegen: “Maar één resultaat kan mijn positief gevoel niet wegnemen. Wij hebben eindelijk vastheid gevonden. Zelfs al missen we tal van spelers, ik herken veel vaste patronen op het veld. Toch zijn we geen favoriet in Oostende, daarvoor is het thuisvoord­eel te belangrijk.”

het tegen op papier mindere ploegen. Wedstrijd na wedstrijd hebben we met herkenbare patronen een muur gesloopt. Terwijl voordien onze kracht vooral lag in de omschakeli­ng. Zelfs zonder Pozuelo en Trossard, twee van onze creatiefst­e spelers, vonden we de openingen vanuit onze dominantie. Ik probeer in mijn functie verder te kijken dan het resultaat. Belangrijk­er zijn de herkenbare patronen, ongeacht wie op het veld staat. Dat is de grote stap, die wij gezet hebben: wij zijn niet langer afhankelij­k van individuen.” Het resultaat morgenavon­d in Oostende zal geen impact hebben op de samenstell­ing van de spelersker­n voor volgend seizoen. Dimitri de Condé: “We plannen nog versterkin­g op drie posities. We zijn op zoek naar een nieuwe doelman. Ik heb nog twee keer met Ryan gesproken maar zijn besluit staat vast: hij speelt zijn laatste match voor KRC Genk in Oostende. Hij wil daarna of bij Valencia aan de slag of in een competitie die hoger aangeschre­ven staat dan de Belgische. Wij kunnen en willen niet wachten tot eind augustus, wanneer hij mogelijk nog niet elders onderdak zou zijn, om een opvolger te halen.” Er komt ook een spits bij. “Ook al keren Karelis en Vanzeir terug, daar willen we een extra kwaliteits­injectie. We volgen een drietal pistes, het hoeven niet precies dezelfde types te zijn. Kwaliteit staat voorop.”

Belangrijk­er dan het resultaat zijn voor mij de herkenbare patronen. Wij zijn niet meer afhankelij­k van individuen Ik heb nog twee keer met Ryan gesproken maar zijn besluit staat vast: hij speelt zijn laatste match voor KRC Genk in Oostende

Ook op de flank, waar er interesse is in Benson, maar nog geen overeenkom­st met Lierse. “Ook daar zijn nog verschille­nde pistes en hakken we, zoals afgesproke­n, na het seizoen de knoop door in de dossiers Boëtius en Buffel.” Vertrekken doet voorlopig alleen Susic. “Zijn makelaars onderzoeke­n verschille­nde pistes. Mogelijk lenen we links of rechts een jongere uit, maar ook daar is nog geen duidelijkh­eid. Zeker niet achterin, waar we de situatie van Dewaest moeten bekijken. Maar van onze vaste waarden vertrekt niemand. Onze filosofie is deze zomer klaar: we willen niet transferen. Daar is in de volledige club eensgezind­heid over. We hebben het gevoel dat we aan iets heel moois aan het bouwen zijn en willen volgend seizoen oogsten.”

De Condé onderstree­pt nog de rol van Albert Stuivenber­g in de opmars van KRC Genk. “Hij is bijzonder veeleisend voor zichzelf en tilt zo iedereen binnen onze club naar en hoger niveau. Daarom wordt de technische staf ook nog versterkt met Rob Meppelink, wij willen blijven stappen vooruit zetten. Hopelijk ook via een nieuwe Europese campagne. Deze groep en staf verdienen dat.”

 ?? FOTO ISOSPORT ??
FOTO ISOSPORT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium