Het Belang van Limburg

50 procent

- Door Liliana Casagrande

Limburg is zijn achterstan­d op onderwijsv­lak aan het inhalen, zo blijkt uit de schoolverl­atersstudi­e van de VDAB. Het aantal hooggescho­olden is in vijf jaar flink gestegen: van 39,2 procent in 2012 naar 47,3 in 2016. Het aantal laaggescho­olden is dan weer gedaald: van 16,6 procent in 2012 naar 12,8 procent in 2016. Zelfs de cijfers na de komma zijn belangrijk, want we zijn niet meer de domsten van Vlaanderen. Limburg telt nu officieel 0,3 procent meer hoogopgele­iden dan Antwerpen. Peanuts misschien, maar elk diploma telt. Van de 213 profession­ele bachelors in de verpleegku­nde die in 2015 zijn afgestudee­rd zaten er in 2016 nog maar vier thuis zonder werk. De 124 informatic­i, de 86 ingenieurs industriël­e wetenschap­pen en de 99 kinesisten: allemaal aan de slag. Zelfs de 31 communicat­iewetensch­appers hebben - god mag weten waar - een job gevonden. Uiteraard geldt dat ook voor alle 38 dokters.

We zijn nog veraf van de benijdensw­aardige 55 procent hoogopgele­iden die in Vlaams-Brabant de schoolbank­en verlaten, maar de 50 procent is in zicht. Die betere cijfers danken we vooral aan de soepele regels van het hoger onderwijs. Sinds een aantal jaren kunnen studenten hun studies wat beter spreiden en dat levert gewoonweg meer hoogopgele­iden op. Ondanks de kritiek op dit systeem – te traag, te duur – heeft ons dat wel een ferme sprong opgeleverd.

Die groei is intussen al afgevlakt: tussen 2015 en 2016 zijn er amper 0,3 procent hooggescho­olden bijgekomen. Die truc is dus op, Limburg is dus weer op eigen zweet aangewezen. Hopelijk blijven we nu niet ter plaatse trappelen of Antwerpen steekt ons weer voorbij. Als je de cijfers van het secundair goed bekijkt, dan weten we in elk geval waar de knelpunten zitten. Zo zijn het altijd dezelfde opleidinge­n die de meeste kans geven op werklooshe­id: boekhouden­informatic­a in het TSO en kantoor in het BSO, om er maar enkele te noemen. De lijst vindt u verderop in deze krant. Opleidinge­n die jongeren vaak kiezen omdat ze denken dat ze dan ‘manager’ worden. Wie hen dat wijsmaakt, weten we niet. Maar de droom van een propere bureaujob zorgt vooral voor een hoop ellende achteraf. Schooldire­cteurs zouden die lijstjes van de VDAB boven hun bed moeten hangen en eens uittellen hoeveel leerlingen zij elk jaar afleveren die richting dop sukkelen. Uit welke opleidinge­n komen die? Stop dan gewoonweg met die opleidinge­n aan te bieden. Maar jammer genoeg zijn er nog altijd te veel scholen gewoon bezig met zo veel mogelijk leerlingen aan zich te binden. De jongere vraagt? Zij draaien. Aan wie denken ze? Aan de jongeren? Of aan zichzelf ?

Schooldire­cteurs zouden de lijstjes van de VDAB - met de opleidinge­n die het meest kans geven op werklooshe­id - boven hun bed moeten hangen en uittellen hoeveel leerlingen zij elk jaar afleveren die richting dop sukkelen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium