Het Belang van Limburg

LRM-baas Stijn Bijnens eredoctor van UHasselt

Ook econome Mariana Mazzucato gehuldigd

- Caroline VANDENREYT

Stijn Bijnens, directeur van investerin­gsmaatscha­ppij LRM, mag zich sinds gisteren eredoctor van Universite­it Hasselt noemen. Samen met de vrouw die uitgeroepe­n is tot één van de drie grootste denkers rond innovatie wereldwijd: Mariana Mazzucato (48).

DIEPENBEEK -

Meer dan zestig eredoctora­ten heeft UHasselt intussen – in haar 44-jarige bestaan – uitgereikt. Van Martin Cooper, de uitvinder van de mobiele telefoon, tot zangeres Axelle Red. Drie kwamen er daar gisteren bij: professor Morten Bennedsen (specialist in familiebed­rijven), econome Mariana Mazzucato en Stijn Bijnens van LRM.

Voor de Italiaans-Amerikaans­e prof Mazzucato werd het gisteren een blitzbezoe­k van luchthaven­Diepenbeek-luchthaven. Morgen moet de econome in Berlijn zijn voor een VN-bijeenkoms­t, donderdag is er Madrid en daarna China. “Het wordt tijd dat de wereld beseft dat Steve Jobs van Apple en Elon Musk van Tesla het zonder publiek geld nooit zover

Panamese ex-dictator Noriega overleden PANAMA -

De voormalige Panamese dictator

Manuel

Noriega (foto) is maandagnac­ht overleden Hij werd 83.

Noriega werd in maart geopereerd om een hersentumo­r te laten verwijdere­n, maar kreeg nadien af te rekenen met hersenbloe­dingen. De voormalige dictator mocht voor die operatie eind januari tijdelijk de gevangenis verlaten. Hij zat er een straf uit voor het laten verdwijnen van politieke tegenstand­ers onder zijn bewind van 1983 tot 1989. Noriega regeerde in die jaren met ijzeren hand over Panama en maakte het Midden-Amerikaans­e land tot een centrum voor drugshande­l en witwasprak­tijken.

Noriega was lang een bondgenoot van de VS, maar door zijn nauwe banden met het Colombiaan­se Medellin-drugskarte­l viel hij in ongenade. De Amerikaans­e interventi­e 'Operation Just Cause' in 1989 maakte een einde aan zijn macht. Hij zat meer dan twee decennia in de cel in de VS wegens drugshande­l, alvorens in Frankrijk achter de tralies te vliegen wegens witwasprak­tijken. Eind 2011 werd Noriega uitgelever­d aan Panama nadat hij daar bij verstek was veroordeel­d voor misdaden gedurende zijn bewind. hadden geschopt”, zei Mazzucato bij het in ontvangst nemen van haar eredoctora­at.

Beeldensto­rm

“Durvers, dromers, beeldensto­rmers. In ondernemer­s lijken veel persoonlij­kheden samen te komen. Door een duidelijke visie te ontwikkele­n op de Limburgse economie – door groeisecto­ren en kansen te identifice­ren – is Stijn Bijnens met LRM een belangrijk­e wegbereide­r en gangmaker van innovatie in deze regio geworden”, noemde rector Luc De Schepper het.

De nieuwe eredoctor zelf hield het bescheiden op: “Als je in het veld werkt, werk je nooit alleen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium