Het Belang van Limburg

“Straffe verhalen gelinkt aan recepten”

Uitbaatste­r Grieks restaurant O Geros schrijft eigen familieges­chiedenis neer

- Chris NELIS

Een gebroken been en een turbulente familieges­chiedenis, meer was er niet nodig om Mariane Tzamourani­s aan het schrijven te krijgen. Het werd een boek met Griekse recepten, maar nog meer over het spraakmake­nde leven van haar ouders in het naoorlogse Griekenlan­d. Ze kreeg daarvoor de hulp van logopedist­e en beste vriendin Rita Zbikowski. Mariane is op z’n minst een BG, een Bekende Genkenaar. Door haar Grieks restaurant ‘O Geros’ en de Griekse frituur waar man Marcel Nelles de plak zwaait, maar vooral ook door haar maatschapp­elijk engagement. Toch is haar eigen familieges­chiedenis minstens zo opmerkelij­k. “Mijn grootmoede­r is tijdens de Tweede Wereldoorl­og om het leven gekomen, waardoor mijn moeder Anna Piska en haar zus al jong wezen werden. Hun vader was eerder al overleden. Na een tijd in een weeshuis kwam mijn moeder terecht in een pleeggezin van een Griekse generaal die banden had met het koningshui­s. Zo kwam ze in contact met de kinderen van koning Paul I. Met Sophia, Irene en de latere koning Constantij­n II heeft ze veel gespeeld. Toen dat aan het licht kwam werd ze echter meteen naar een ander gezin overgeplaa­tst. Kinderen van het gewone volk mochten niet in contact komen met die van de koning.”

Zus

Niet alleen haar moeder, ook Anna Piska zelf kwam op een bepaald moment in een vuurgevech­t terecht en raakte ernstig gewond aan haar benen. Mariane: “Op een ezel is ze toen van haar dorp naar Thessaloni­ki vervoerd. Het verdict was zwaar: haar beide benen moesten geamputeer­d worden. Maar toevallig maakte penicillin­e net opgang in Griekenlan­d. Daarmee waren haar benen wel gered, maar ze bleef verminkt. Het leidde ertoe dat niet zij, zoals afgesproke­n, maar wel haar zus door een rijke familie geadopteer­d werd. Dat heeft lang voor wrevel gezorgd. Gelukkig is dat de afgelopen jaren bijgelegd en kunnen ze weer samen lachen.”

Marina

Het leven van haar vader Nikolaos Tzamourani­s was niet minder opmerkelij­k. Hij was verzetsstr­ijder voor de Partizanen tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Ook raakte hij betrokken bij de burgeroorl­og in Griekenlan­d. Het leverde hem twaalf maal de doodstraf op. Maar na elf jaar gevangensc­hap werd hij in 1956 bij een globale amnestie vrijgelate­n. Het was in de periode dat hij Anna Piska leerde kennen en met haar een kapperszaa­k opende in Thessaloni­ki. Ontmoedigd door politieke pesterijen vlucht Nikolaos in 1962 naar ons land waar hij frituur-restaurant ‘O Geros Tou Morya’ oprichtte. In 2002 is hij overleden. “Hij heeft altijd gevochten voor zijn idealen”, gaat Mariane verder. “Ook toen hij in België was. Tegen onrecht en voor een betere maatschapp­ij. Ik ben in Griekenlan­d geboren en samen met mijn moeder nagekomen. Ik herinner het mij nog zeer goed. Dat was een treinreis van drie dagen. Toen ik onlangs in de film ‘Marina’ beelden zag van de moeder die met haar kinderen onbeholpen en verweesd toekwam in Genk, kreeg ik het even benauwd. Ik herkende dat als een stuk van mijn eigen leven.”

Rolstoel

De verschille­nde verhalen in het boek zijn allemaal gelinkt aan een recept. “Neen, geen gerechten die je specifiek in mijn restaurant kan eten”, zegt Mariane. “Wel allerlei Griekse specialite­iten die gemakkelij­k te maken zijn. Ik heb ze wat aangepast aan de huidige noden. In Griekenlan­d zijn ze erg gul met olijfolie, mijn moeder nog steeds. Die hoeveelhed­en heb ik beperkt. Hoe ik ertoe kom een boek te schrijven? Er is mij al dikwijls gevraagd ons familiever­haal uit te schrijven. Maar ik ben er nooit toe gekomen omdat ik te weinig tijd had. Tot ik enkele jaren geleden mijn been brak. Ik zat een half jaar gekluister­d aan een rolstoel en noteerde in die tijd gebeurteni­ssen die ik mij herinnerde en recepten van gerechten die me altijd bij zijn gebleven. Schrijven kan ik niet, daarom heb ik aan mijn beste vriendin gevraagd mij hierbij te helpen. Ze is erin geslaagd om met de woorden die ik haar voorschote­lde, een prachtig verhaal te maken.”

boek ‘De keuken van yaya’ telt 260 pagina’s, bevat foto’s en is uitgewerkt in een harde kaft. Het werk is verkrijgba­ar in boekhandel Malpertuis, online bij uitgeverij De Standaard en in het restaurant O Geros. Kostprijs: 29,90 euro.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Mariane Tzamourani­s, dochter Vallina Nelles, moeder Anna Piska en vriendin Rita Zbikowski.
FOTO CHRIS NELIS Mariane Tzamourani­s, dochter Vallina Nelles, moeder Anna Piska en vriendin Rita Zbikowski.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium