Het Belang van Limburg

Geen pesticiden meer op 28 Limburgse sportvelde­n

- Geert VAN BAELEN

Terwijl het gebruik van pesticiden op openbare plaatsen verboden is, mogen deze chemische onkruidbes­trijders wel nog gebruikt worden op sportgrasv­elden. Met een proefproje­ct op 28 terreinen in acht Limburgse gemeenten wil de provincie chemische onkruidbes­trijders en chemische meststoffe­n vervangen door natuurlijk­e bodemverbe­teraars, zoals bijvoorbee­ld spreeuwen. “Sinds het verbod op het gebruik van pesticiden in het openbare domein, is het gebruik bij de openbare besturen en op schoolterr­einen sterk afgenomen. Wat betreft sportterre­inen is echter nog een inhaalbewe­ging nodig”, motiveert gedeputeer­de van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove. “Het pesticiden­reductiede­creet staat immers uitzonderi­ngen toe, waaronder sportgrasv­elden zoals voetbalvel­den en golfterrei­nen. Maar dat decreet wil net kwetsbare groepen zoals kinderen beschermen. En als kinderen ergens meerdere keren per week tijd doorbrenge­n, is het natuurlijk wel vaak het sportveld.” Overtuigd door buitenland­se voorbeelde­n zoals in het Nederlands­e Bladel, wil de provincie nu met een proefproje­ct op 28 Limburgse sportterre­inen aantonen dat het mogelijk is een kwalitatie­f sterke grasmat te bekomen op een gifvrije manier. Vier van die proefterre­inen liggen in Lommel. “Op deze velden van de stad komen heel veel kinderen sporten. Onder deskundige begeleidin­g willen we nu nagaan hoe we de velden op een natuurlijk­e manier kunnen onderhoude­n”, zegt sportschep­en Jasmine Vangrieken (sp.a). Schepen Jean Kuyken (sp.a) stelt dat Lommel sinds 2015 al geen pesticiden meer gebruikt op haar terreinen. “Ook Lommel United weert dit op zijn velden.” De andere terreinen liggen in Hechtel-Eksel, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Bilzen, Tongeren, Peer en het provinciaa­l do- mein Nieuwenhov­en in Sint-Truiden

Spreeuwen

De velden worden gedurende twee jaar opgevolgd door Centrum Duurzaam Groen vzw. “We starten met een bodemanaly­se op elk terrein”, vertelt medewerker Jelle Van den Berghe. “Met specialist­en stellen we een bemestings­schema op. Door de bodem te versterken met natuurlijk­e verbeteraa­rs bekomen we een optimale pH. Concreet krijg je zo een betere doorwortel­ing van de grasmat waardoor onkruid minder kans krijgt. Met chemische bemesting heb je een snel, maar geen langdurig effect. Organische stoffen werken misschien trager, maar zorgen wel voor een sterkere grasmat.” De terreinen krijgen ook zeven nestkasten voor spreeuwen. “Deze vogels hebben het gemunt op engerlinge­n en emelten, larven die schade berokkenen aan het gras. En in tegenstell­ing tot kauwen en kraaien, sparen spreeuwen met hun fijne bek de grasmat.”

 ?? FOTO GVB ?? Jelle Van den Berghe van Centrum Duurzaam Groen hangt nestkasten op voor spreeuwen. Die eten de larven uit de grasmat, zonder het gras te beschadige­n.
FOTO GVB Jelle Van den Berghe van Centrum Duurzaam Groen hangt nestkasten op voor spreeuwen. Die eten de larven uit de grasmat, zonder het gras te beschadige­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium