Het Belang van Limburg

Child Focus mag nu ook zelf kinderporn­o bekijken

Minister Geens maakt uitzonderi­ng in strafwet

- Timmie VAN DIEPEN

Child Focus mag nu ook eindelijk zelf de meldingen van kinderporn­o bekijken die ze op haar eigen meldpunt binnenkrij­gt. Tot nu toe was dat verboden door de strafwet, maar justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) heeft daarop een uitzonderi­ng gemaakt. Eerstdaags worden de concrete afspraken met justitie en politie vastgelegd in een protocol, waarna Child Focus met haar nieuwe taken van start mag gaan. Al een tiental jaar heeft Child Focus met www.stopchildp­orno.be een meldpunt voor kinderporn­o, maar de organisati­e mocht de meldingen die ze kreeg al die tijd niet bekijken, omdat kijken naar kinderporn­o strafbaar is. Verscheen er in de mails toch plots een foto of video, dan moesten de medewerker­s van Child Focus die beelden zo snel mogelijk wegklikken om problemen in het onderzoek te vermijden. Justitiemi­nister Koen Geens maakte met een wetswijzig­ing nu een uitzonderi­ng voor Child Focus. Eerstdaags wordt een protocol met justitie en politie onderteken­d waardoor de organisati­e meer macht krijgt, naar het voorbeeld van vergelijkb­are organisati­es in Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk.

Child Focus mag vanaf nu ook zelf de beelden bekijken en analyseren. Dat moet het gerechteli­jke onderzoek vergemakke­lijken en de politie ontlasten.

Medewerker­s van Child Focus, de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, mogen nu ook eindelijk zelf de meldingen van kinderporn­o bekijken die op hun eigen meldpunt binnenkome­n. Justitie, politie en Child Focus sluiten daar eerstdaags een protocol over af. Tot nu toe moesten medewerker­s van Child Focus alle beelden en video’s meteen wegklikken, omdat het bekijken van kinderporn­o strafbaar is. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakte onlangs met een wetswijzig­ing een uitzonderi­ng mogelijk. Tegelijk wordt ook de definitie van kinderporn­o verruimd. Kinderporn­o bekijken is volgens artikel 383bis van het Strafwetbo­ek een misdrijf. Ook Child Focus valt onder die wet. Hoewel de organisati­e al een tiental jaar een meldpunt heeft voor kinderporn­o (www.stopchildp­orno.be), mochten de medewerker­s al die tijd niet meer doen dan de zowat 1.500 meldingen die ze elk jaar krijgt registrere­n en doorgeven aan de federale politie. Als er toevallig beelden of filmpjes tevoorschi­jn kwamen bij het openen van de meldingen, moesten ze die zo snel mogelijk wegklikken om fouten in het onderzoek te vermijden.

Sloggi

Aan die absurde situatie komt eerstdaags een eind. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakte eerder al de weg vrij met een wetswijzig­ing die een uitzonderi­ng voorziet voor Child Focus. Zeer binnenkort worden de concrete afspraken vastgelegd in een protocol met gerecht en politie. Daardoor krijgt Child Focus de mogelijkhe­id om – onder strenge voorwaarde­n – de beelden zelf al een eerste keer te bekijken en te analyseren.

“We hebben twee analisten in dienst die al een eerste selectie zullen maken in de meldingen. Op basis van duidelijk afgelijnde criteria van Interpol kunnen zij afwegen wat kinderporn­o is en wat niet”, zegt Dirk Depover, woordvoerd­er van Child Focus. “Nu gebeurde het dat we meldingen kregen van reclame van lingeriefa­brikant Sloggi, die door sommigen als kinderporn­o wordt geïnterpre­teerd. Tot nu toe moesten we die melding gewoon doorgeven aan de politie, maar binnenkort zullen we zelf al een eerste beoordelin­g kunnen maken.”

Strenge voorwaarde­n

De maatregel moet de politie heel wat werk besparen, omdat het gerechteli­jk onderzoek (dat voor alle duidelijkh­eid volledig in handen blijft van politie en gerecht) zal kunnen teren op de verrijkte informatie die Child Focus aanlevert. “We kunnen dankzij onze analyse ook meteen de inschattin­g maken of het om een Belgische dan wel een buitenland­se bron gaat”, zegt Depover.

In België blijft het Openbaar Ministerie bevoegd om websites offline te halen. Als het gaat om buitenland­se websites (wat in 90 procent van de gevallen zo is) kan

Child Focus in de toekomst zelf zijn buitenland­se tegenhange­rs inlichten via het internatio­nale INHOPE-netwerk. De organisati­e maakt zich sterk dat ook buitenland­se verspreide­rs van kinderporn­o op die manier binnen de 48 uur van het web kunnen worden gehaald, veel sneller dan vandaag. Child Focus krijgt op die manier een veel sterkere, intermedia­ire rol dan vandaag – naar het voorbeeld van vergelijkb­are organisati­es in Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. “Er zijn wel een aantal strenge voorwaarde­n verbonden aan die nieuwe taken”, zegt Depover. “De analisten die de beelden bekijken, zullen dat op een afgesloten netwerk moeten doen en in een afgesloten ruimte die enkel met een code toegankeli­jk is. Bovendien krijgen ze psychosoci­ale begeleidin­g en een uitgebreid­e vorming door Interpol.”

Loverboys

Justitiemi­nister Geens hoopt op deze manier het wereldwijd­e probleem van kinderporn­o beter te kunnen bestrijden. “We moeten slachtoffe­rs van seksueel misbruik zo veel mogelijk proberen te beschermen”, zegt Geens. “Child Focus kan hierin een rol spelen om laakbare praktijken te melden en zo sneller tot het offline halen van websites te komen. Seksuele uitbuiting bij minderjari­gen – bijvoorbee­ld het probleem van de tienerpooi­ers of loverboys – moet streng aangepakt worden. Zo’n mensonwaar­dige praktijken kan onze samenlevin­g niet tolereren.” Geens verstrengt daarom ook de definitie van kinderporn­o. “Zo vallen vanaf nu ook digitaal gemaakte beelden onder die noemer, bijvoorbee­ld afbeelding­en in videogames die heel echt kunnen lijken”, zegt de minister. Ook kinderporn­ografische beelden waar de persoon er minderjari­g uitziet worden strafbaar. Daarnaast zal er strenger worden opgetreden bij livestream­ing van misbruik, komt er een betere beschermin­g van de identiteit van slachtoffe­rs van mensenhand­el en seksueel misbruik, en zullen personen met beroepsgeh­eim vanaf nu spreekrech­t hebben als ze strafbare feiten opmerken, zoals het aanzetten tot ontucht, het ter beschikkin­g stellen van kinderporn­ografie of het uitbuiten via prostituti­e. Het fenomeen van de loverboys valt hieronder.

Onze analisten krijgen psychosoci­ale begeleidin­g en een uitgebreid­e vorming van Interpol om de kinderporn­o te onderzoeke­n Dirk DEPOVER

Child Focus

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium