Het Belang van Limburg

Brussels Airlines serveert menu van topchef Bert Meewis

“Extra kruiden toevoegen, want in de lucht heb je minder smaak”

- Koen SNOEKX

Bert Meewis, chef-kok van tweesterre­nrestauran­t Slagmolen in Opglabbeek, gaat zes maanden lang topgerecht­en serveren aan passagiers van Brussels Airlines. Meewis ontwikkeld­e 36 gerechten, die van juli tot december aan klanten in businesscl­ass op interconti­nentale vluchten worden voorgescho­teld. “Om maaltijden te serveren op een vliegtuig moet je toch een knop omdraaien”, zegt de sterrenche­f. “Op grote hoogte heb je bijvoorbee­ld veel minder smaak waardoor je gerechten extra moet kruiden.” Meewis is de eerste Limburgse sterrenkok die voor Brussels Airlines mag koken. Brussels Airlines werkt rkt al al enkele enkele jaren samen met sterrenche­fs renchefs om om topgerecht­en van eigen en bodem bodem te te serveren aan klanten in in businessti­nentale businesscl­ass, op interconti­nentale vluchten naar Afrika, a, de de Verda Verenigde Staten, Canada en en Iner India. Onder meer Peter GoosGoosse­ns van Hof Van Cleve Cleve en en Geert Van Hecke van n De De Karmepasna­le Karmeliet kookten al voor passagiers van de nationale luchtvaart­maatschapp­ij. ppij.

Droog

Met Bert Meewis, chef-kok van het tweesterre­nrestauran­t Slagmolen in Opglabbeek, werkt nu voor het eerst ook een Limburgse topchef samen met de Brusselse luchtvaart­maatschapp­ij. “Ik ben bijzonder trots dat ik dit mag doen”, zegt Meewis, die van 1 juli tot 31 december zes maanden lang passagiers in businesscl­ass van Brussels Airlines culinair mag verwennen. Hij is al enkele maanden bezig met de voorbereid­ingen van van dit dit nieuwe nieuwe culinaire culinaire avontuur. avontuur. “Samen met de cateringve­rantwoorde­lijken van Brussels Airlines heb ik in totaal 36 verschille­nde gerechten samengeste­ld”, zegt de chef-kok. “Om maaltijden op een vliegtuig te serveren moet je toch wel een knop omdraaien. Op grote hoogte heb je bijvoorbee­ld veel minder smaak, waardoor je gerechten snel flauw gaan lijken en je ze dus extra moet kruiden. Ook moet je er rekening mee houden dat elke maaltijd in de lucht opgewarmd moet worden. Je kan dus dus bijvoorbee­ld bijvoorbee­ld geen geen gesneden gesneden filet van kip, parelhoen of fazant serveren, want dat droogt bij het opwarmen helemaal uit. Ook varkensvle­es is uit den boze. Heel wat klanten op de interconti­nentale vluchten mogen dat immers niet eten door hun geloofsove­rtuiging.”

Opitter

Bij de topgerecht­en die Meewis in de lucht zal serveren zijn een terrine van foie gras met zwarte pruimen, een terrine van snoekbaars, kalfswang, gerookte zeeduivel met sinaasappe­l, een stoofpotje van zeetong met prei, en kreeft met appelen. “Dat laatste gerecht is één van de klassieker­s in ons res- taurant”, zegt Meewis. “Normaal combineren we dat met dame blanche. Maar dat is niet mogelijk in een vliegtuig omdat we het ijs er niet koel genoeg kunnen bewaren.”

De gerechten van Meewis zullen opgediend worden in combinatie met nog andere Belgische streekprod­ucten. “Ik heb ervoor gekozen om bij mijn gerechten bieren te schenken van brouwerij Cornelisse­n in Opitter, zoals bijvoorbee­ld de Sint-Gummaris Tripel.” Zelf zit Meewis niet al te vaak in een vliegtuig. “En als ik vlieg is dat met economycla­ss. En nee, dan kijk ik niet echt uit naar de maaltijden (lacht).”

Ik kakan bijvoorbee­ld geen gesnedenge­sn filet van kip, parelhoenp­are of fazant serveren,serve want dat droogt bij het opwarmen tijdens de vlucht helemaal uit

Bert MEEWIS

 ??  ??
 ?? Foto RS/BELGA ?? Bert Meeuwis is de eerste Limburgse sterrenche­f die voor Brussels Airlines mag koken.
Foto RS/BELGA Bert Meeuwis is de eerste Limburgse sterrenche­f die voor Brussels Airlines mag koken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium