Het Belang van Limburg

Genk beboet voortaan rommel in voortuintj­es

- Chris NELIS

GENK - Genkenaren met slordige voortuinen riskeren voortaan een GAS-boete. De stad wil schone tuintjes en gaat de bewoners daarop aanspreken. “Het gaat om autowrakke­n of afgedankte huishoudto­estellen in het straatbeel­d”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “We gaan geen heksenjach­t houden, maar wie hardleers is, krijgt een boete.”

“Het is niet voor het eerst dat we optreden tegen afval op privaat grondgebie­d”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “In het verleden deden we dat ook, vooral om hinderlijk­e autowrakke­n of afgedankte huishoudto­estellen uit het straatbeel­d te halen. Ook in dat geval werden mensen altijd op voorhand gewaarschu­wd en werden alleen degenen die volharden in de boosheid gesanction­eerd door de politie. In het kader van de herorganis­atie van de dienst Handhaving krijgen naast de agenten nu ook toezichtho­uders de bevoegdhei­d om GAS-boetes uit te schrijven. Dat maakt het optreden gemakkelij­ker. Wat niet wil zeggen dat we nu een heksenjach­t gaan houden op iedereen die afval in zijn tuin heeft.”

Wel gaan medewerker­s de komen- de weken rond in de verschille­nde Genkse wijken om mensen aan te spreken. “Wiens afval de omgeving ontsiert, wordt gevraagd het allemaal op te ruimen en naar het containerp­ark te brengen. Pas als blijkt dat de wil er echt niet is, worden er GAS-boetes uitgeschre­ven”, zegt Dries.

Gezond verstand

De burgemeest­er geeft toe dat het in sommige gevallen kan leiden tot een discussie over wat afval is en wat niet. “Maar in de meeste gevallen niet”, gaat Dries verder. “En als er toch twijfel is, moeten we het gezond verstand laten spreken. Het zal in ieder geval echt wel duidelijk zijn als het om een kunstwerk gaat dat in de tuin staat of om iets anders. We gaan ten volle voor een menselijke aanpak. Als het nu om autowrakke­n gaat, kunnen we bovendien de wet laten gelden. Er mogen immers geen twee ongekeurde wagens op een privaat terrein staan.”

De actie overstijgt volgens Dries de werkgrenze­n van de lokale diensten. “Dit is een project dat gedragen wordt door meerdere stedelijke diensten”, zegt hij. “Het wordt beheerd vanuit de dienst Handhaving. Die houdt zich trouwens ook bezig met de aanpak van georganise­erde criminalit­eit. Hoe breder je gaat, hoe efficiënte­r het resultaat is.”

We gaan geen heksenjach­t houden op iedereen die afval in zijn tuin heeft. Wel willen we de leefbaarhe­id vergroten Wim DRIES Burgemeest­er

 ?? Foto CHRIS NELIS ?? De stad Genk stuurt de komende weken medewerker­s de wijken in die bewoners moeten aansporen om het afval uit hun tuin weg te halen.
Foto CHRIS NELIS De stad Genk stuurt de komende weken medewerker­s de wijken in die bewoners moeten aansporen om het afval uit hun tuin weg te halen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium