Het Belang van Limburg

Loost Trump klimaatakk­oord of luistert hij naar dochter?

Omstreden besluit verdeelt entourage van de president

- Marc VAN DE WEYER

De ultieme smeekbede van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres – een pleidooi in naam van de rest van de wereld – heeft blijkbaar niets uitgehaald, net zoals de druk van zijn G7-collega’s geen verschil maakte. President Donald Trump blijft volgens Amerikaans­e mediabronn­en bij zijn verkiezing­sbelofte: de Verenigde Staten kappen met het klimaatakk­oord van Parijs. Op de G7-top in Taormina had de Amerikaans­e president al aangekondi­gd dat hij deze week de knoop ging doorhakken. Gisteren berichtte een reeks Amerikaans­e media dan dat Trump beslist hàd: voor uittreding uit het klimaatakk­oord. Op Twitter meldde de president vervolgens dat hij zijn besluit de volgende dagen zou bekendmake­n. De tweet was vergezeld van een krachtige ‘make America great again’. Volgens CNN konden de plannen de komende uren nog veranderen. De voorbije dagen waren er berichten over verdeeldhe­id binnen het Witte Huis, waar Trump te maken had met radicale voorstande­rs en pragmatisc­he tegenstand­ers van een uittreding uit het Parijse proces. Chef strategie Steve Bannon zit in het eerste kamp, buitenland­minister Rex Tillerson en dochter Ivanka in het tweede. Niet dat dat tweede kamp zo zeer vóór het verdrag is, maar bezorgd over de gevolgen van een uittreding is het wel. Ook over de manier waarop er met Parijs gekapt kan worden, liepen de adviezen aan Trump uiteen.

Bullshit

Tijdens zijn verkiezing­scampagne was kritiek op het Parijse akkoord een van de thema’s waarmee Trump scoorde bij het rechtse kiezerspub­liek, maar ook bij arbeiders in staten met een sterke steenkool- en energie-industrie. Trump noemde klimaatver­andering platweg “bullshit” of een door de Chinezen bedacht bedrog (“hoax”) waarmee ze een competitie­f voordeel op de VS trachtten te forceren. Hij vond ook dat de VS te veel betaalden in het fonds dat arme landen moet helpen zich aan de afspraken te houden. Trump beloofde de regelgevin­g inzake milieu en klimaat die zijn voorganger in zijn twee ambtstermi­jnen opbouwde, ongedaan te maken omdat die Amerikaans­e groei fnuikte. In maart gaf Trump het Environmen­tal Protection Agency (EPA) al de opdracht om het Clean Power Plan van Obama te ‘herzien’. EPA wordt thans geleid door Scott Pruitt, die al als justitiemi­nister van Oklahoma erin slaagde om het belangrijk­ste deel van het plan – het beperken van de uitstoot door de nutsbedrij­ven – te doen bevriezen. Daardoor was het eigenlijk al onmogelijk dat de VS zich aan hun Parijse belofte hielden: 28 procent minder C02-uitstoot in 2025.

Lange uittreding

Met het EPA onder Pruitt was al duidelijk dat Trump het meende met zijn belofte om ‘Parijs’ te lozen. In de campagne had hij de voorbereid­ing van dat voornemen in handen gegeven van een radicale klimaatont­kenner, Myron Ebell. Die juichte dinsdag het verwachte besluit toe: “De president heeft nu de kans om niet alleen de richting voor dit land maar voor de hele wereld te veranderen.” Als de VS het klimaatakk­oord opzeggen, treden ze toe tot een zeer kleine club: alleen Syrië en Nicaragua doen niet mee. 195 landen hebben het Parijse akkoord goedgekeur­d en in december 2015 plechtig onderteken­d. 147 landen, waaronder de VS en China, de twee grootste uitstoters van broeikasga­ssen, hebben het ook al geratifice­erd. De beslissing om uit te stappen, zou een lange terugtrekk­ing inluiden. Pas over drie jaar kan de uitstap uit het verdrag en alle daaruitvol­gende Amerikaans­e verbinteni­ssen juridisch rond zijn. Door president Obama werden de maatregele­n snel (en deels met omzeiling van het Congres doorgevoer­d): juist om Trump voor te zijn.

Negatieve gevolgen

Wat de concrete gevolgen zijn als de op één na grootste vervuiler (15 procent van alle CO2-uitstoot) afhaakt, is onduidelij­k. De doelstelli­ng om de opwarming te beperken tot twee procent van het preindustr­iële niveau, wat volgens critici met de huidige afspraken toch al onhaalbaar is, wordt nog meer een illusie. Andere landen kunnen Trumps voorbeeld volgen maar juist China, de grootste uitstoter, heeft al gezegd dat het dat zeker niet doet. Veel grote Amerikaans­e bedrijven waren ook tegen een uittreding omdat ze economisch­e gevolgen vrezen: verlies van entree tot de snel groeiende schone-energiemar­kten in Europa maar ook in China en India, die tegen 2030 zes biljoen dollar waard zal zijn. Landen die emissies belasten, kunnen Amerikaans­e import (extra) invoertari­even aanrekenen, terwijl Trump zijn beslissing juist onder het alomvatten­de ‘America First’-motto plaatst.

 ??  ??
 ?? Foto EPA ?? Als Trump zich terugtrekt, zijn de VS, Syrië en Nicaragua de enige landen niet akkoord gaan met de Parijse klimaatakk­oorden.
Foto EPA Als Trump zich terugtrekt, zijn de VS, Syrië en Nicaragua de enige landen niet akkoord gaan met de Parijse klimaatakk­oorden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium