Het Belang van Limburg

Uw afvalfactu­ur stijgt niet tot 2025

Limburg.net kan prima resultaten voorleggen

- Guy THUWIS

“De afvalfactu­ur voor de Limburgse gezinnen zal ook in de komende legislatuu­r (20192024) constant blijven. We hebben dat sinds 2013 kunnen doen en als er geen abnormalit­eiten gebeuren, kan dat de volgende zes jaar zo blijven.” Dat zegt voorzitter Walter Cremers (sp.a) van Limburg.net. Hij vindt dat de intercommu­nales onterecht in een negatief daglicht worden gesteld. Limburg.net is verantwoor­delijk voor de huisvuilin­zameling in de 44 Limburgse gemeenten en Diest. Het zit de voorzitter zeer hoog dat de intercommu­nales na de storm over de publieke vennootsch­appen ook tegenwind krijgen. Het plan van de Vlaamse regering om het aantal mandaten te beperken tot vijftien, zal Limburg.net extra op kosten jagen en het democratis­che gehalte beperken. “Er is nog nooit zoveel onzin over de intercommu­nales verteld als de laatste weken”, begint de immer minzame Cremers. “Onterecht, want wij bereiken onze doelstelli­ngen, ons personeel werkt heel hard en we werken op een duurzame en transparan­te manier.”

Afvaloven

Uit het jaarversla­g 2016 leren we dat Limburg.net een positief bedrijfsre­sultaat van 4,9 miljoen euro heeft behaald, iets minder dan in 2015. “Daarnaast hebben we een uitzonderl­ijke opbrengst van 4,7 van afvalverwe­rker Bionerga. Die opbrengst komt vooral van de verlenging van de groenestro­omcertific­aten voor de verbrandin­gsoven in Houthalen.” Zoals bekend heeft de afvaloven nog een vergunning tot 2020 en moet tegen die tijd een nieuwe installati­e staan in Beringen. “Een investerin­g van 100 miljoen waarvoor wij Bionerga een lening geven van 20 miljoen tegen een intrest van 4 procent. Daarnaast zullen we onze gemeenten 4,21 miljoen schulden terugbetal­en.”

Systeem Limburg

Een van de meevallers vorig jaar was de stijging van de papierprij­s. Maar in de grondstoff­ensector kunnen er ook tegenslage­n zijn. Zo wordt er voor snoeisel van taxus nog maar weinig betaald en ook afvalhout van meubelen is niks meer waard. “We zitten niet in een stabiele marktomgev­ing, maar toch kunnen we nu al stellen dat we de komende zes jaar ook constante prijzen voor de gezinnen zullen houden. Dat betekent dat in het verleden, met de fusie tot één Limburgse intercommu­nale, de juiste beslissing­en zijn genomen. Oslo wil met 450.000 inwoners dé trendsette­r van de Europese afvalsecto­r worden. Ik denk dat wij met onze 780.000 inwoners qua schaalgroo­tte daar zeker naast kunnen staan. Hierdoor kunnen we onze kosten spreiden en betere biedingen krijgen voor onze producten.” Cremers nodigt de Vlaamse regering uit om het ‘systeem Limburg’ uit te rollen over heel Vlaanderen. “Wij hebben twee voltijds equivalent­en (fte’s) per gemeente aan de slag. Voor de andere Vlaamse afvalinter­communales zijn er gemiddeld negen fte’s per gemeente. Dat komt omdat wij alles wat we kunnen uitbestede­n aan de privésecto­r. Daarnaast hebben we met Bionerga voor de verbrandin­g en composteri­ng zeer stabiele prijzen voor de verwerking van ons afval, iets waar we in Limburg best trots op mogen zijn.” Structuree­l zit het dus volgens voorzitter Cremers heel goed met het Limburgse afvallands­chap. Toch wil de Vlaamse regering sleutelen aan het systeem. “In de nieuwe legislatuu­r zouden we nog maar 15 mandaten mogen behouden. Nu hebben we er 45, voor elke gemeente één. Dat betekent dat we in de toekomst 30 van onze 45 gemeenten afzonderli­jk moeten informeren. Dat kost ons extra communicat­ie, die nu via de Raad van Bestuur verloopt. Bovendien hebben alle gemeenten stemrecht in de Raad van Bestuur. Het democratis­che gehalte gaat zeker naar beneden als we maar vijftien gemeenten mogen aanduiden.” De Raad van Bestuur van Limburg.net komt één keer per maand bijeen en de leden krijgen 205 euro per zitting, hetzelfde als de zitpenning­en van een gemeentera­ad. “Het stoort mij enorm dat wij in een debat worden meegesleur­d over vergoeding­en in publieke vennootsch­appen, waar wij niks mee te maken hebben. Over de inhoud van onze opdracht praat niemand”, besluit Walter Cremers.

Beperking mandaten kost ons extra en verlaagt ons democratis­ch gehalte

Walter CREMERS Voorzitter Limburg.net

 ?? FOTO RGG ?? De Limburgse gezinnen zullen ook in 2019-2024 geen euro meer moeten betalen voor hun huisvuil.
FOTO RGG De Limburgse gezinnen zullen ook in 2019-2024 geen euro meer moeten betalen voor hun huisvuil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium