Het Belang van Limburg

It’s the economy

- Door Yves Lambrix

Laten we hopen dat persoonlij­ke vetes, afrekening­en en haantjesge­drag zich niet gaan richten tegen het nieuwe risicokapi­taalfonds Smile Invest

Urbain Vandeurzen, Vic Swerts, Jan Toye en een twintigtal gerenommee­rde en vermogende ondernemer­s stellen vandaag Smile Invest voor. Met dat risicokapi­taalfonds willen ze de volgende vijf jaar investeren in een 15-tal innovatiev­e en beloftevol­le bedrijven in de Benelux, om hen zo te helpen uitgroeien tot de nummer één of twee in hun sector. Laat ons duidelijk zijn: voor dit initiatief verdient Vandeurzen alle lof. Hij had de honderden miljoenen euro’s die hij bij de verkoop van zijn technologi­ebedrijf LMS opstreek hebberig tegen de borst kunnen drukken, er een eigen eiland of gepersonal­iseerde privéjet mee kunnen kopen. En ja, de man heeft zich privé enige luxe veroorloof­d. Maar dat hij nu een stuk van zijn familiesch­at terug in de economie pompt, siert hem. Dat hij dit samen met enkele gelijkgest­emden doet, is ook bewonderen­swaardig. Maar elk mooi verhaal heeft een keerzijde. In dit geval heet die de Gewestelij­ke Investerin­gsmaatscha­ppij voor Vlaanderen Gimv. Vandeurzen vertrok daar eind maart vorig jaar als voorzitter na een erg bewogen episode. Hij hoopte er de GIMV-overheidsa­andelen te kunnen overkopen, maar de Vlaamse regering stak daar een stokje voor. Een doorzetter met aanzien à la Vandeurzen laat dat niet onverlet passeren. Of hoe verklaar je dat Smile Invest ondertusse­n al vier GIMV-medewerker­s aan boord heeft gehaald. Eén van hen is Dirk Boogman, de Hasselaar die als voormalig CEO en voorzitter van het remunerati­een benoemings­comité de Gimv als zijn broekzak kent. Een ander is Gimv-directeur Ivo Vincente, die voor Smile Invest de Nederlands­e markt gaat prospecter­en.

Keihard werken, een flinke portie verstand, veel lef, doorzettin­gsvermogen en eigengerei­dheid, het zijn enkele eigenschap­pen die een toponderne­mer typeren. Succesverh­alen wekken vaak afgunst, maken zelden meer vrienden dan vijanden. Dat geldt zeker voor Urbain Vandeurzen. Meer dan eens openlijk gelauwerd, even vaak off the record versleten voor zonnekonin­g. Laten we hopen dat persoonlij­ke vetes, afrekening­en en haantjesge­drag zich niet gaan richten tegen Smile Invest. Het is immers niet belangrijk wie de pluimen op zijn hoed steekt, wel dat er pluimen zijn zodat groeibedri­jven alle kansen krijgen en duurzame jobs kunnen creëren. “It’s the economy, stupid!” zei de Amerikaans­e presidents­kandidaat Bill Clinton in 1992. Zou het niet goed zijn dat we die woorden een kwarteeuw later kunnen vervangen door “It’s the economy, smile!” Laten we hopen dat politici, werkgevers­organisati­es en vakbonden, investerin­gsmaatscha­ppijen en lobbyisten Vandeurzen & co dit gunnen. Daar wordt tenslotte iedereen beter van.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium