Het Belang van Limburg

Judocoach dan toch op non-actief

Commissie, gedragscod­e en e-mailadres moeten grensovers­chrijdend gedrag voorkomen

- Thomas JANSEN

Het heeft even op zich laten wachten, maar na een resem klachten over grensovers­chrijdend gedrag heeft de Vlaamse Judofedera­tie (VJF) dan toch actie ondernomen. De topcoach, die al door minstens vijf vrouwen met de vinger gewezen werd, wordt op non-actief gezet. Daarnaast moet een onafhankel­ijke ethische commissie, een meldpunt via e-mail en een nieuwe gedragscod­e voor trainers paal en perk stellen aan de problemati­ek. Volgens het Internatio­naal Centrum Ethiek in de Sport (ICES) is dat een uitstekend begin, maar is er meer nodig.

Coach op non-actief

De voorbije dagen moest de VJF forse kritiek slikken. Niet alleen stelde de organisati­e dat ze jonge sporters “weerbaarde­r en mentaal assertieve­r” zou maken, maar ook de topcoach, die bij hen een prominente functie bekleedt, mocht gewoon aanblijven. Daar kwam gisteren veranderin­g in. “De Vlaamse Judofedera­tie heeft, in overleg, besloten om de geviseerde coach preventief op nonactief te plaatsen. In het belang van een sereen en objectief onderzoek is deze maatregel nodig”, klinkt het in een persberich­t. De Lanakense ex-judoka Ann Simons, die vorige week als eerste getuigde over seksuele intimidati­e door de bewuste coach, is blij met het statement van de federatie, maar benadrukt dat het niet haar doel was. “Ik ben ambassadri­ce geworden van Voice (een project tegen grensovers­chrijdend gedrag in de sport, red.) om te vermijden dat nog meer kinderen en jongeren slachtoffe­r worden. Als dit statement daartoe kan bijdragen, is dat een goede zaak.”

E-mailadres

Daarnaast maakt de VJF werk van een laagdrempe­lig meldpunt, waar slachtoffe­rs met hun klachten terechtkun­nen. Op korte termijn is dat in de vorm van een e-mailadres (ethiek@vjf.be). Verder volgt spoedig overleg met Sport Vlaanderen, het Internatio­naal Centrum Ethiek in de Sport (ICES) en het kabinet van minister Muyters over een sportoverk­oepelend meldpunt. “Zo’n e-mailadres is een goede eerste stap, maar voor sommige slachtoffe­rs zal het toch te moeilijk zijn om op die manier hun verhaal te doen”, zegt Lore Vandeviver­e van ICES. “Op termijn moeten we werk maken van een aanspreekp­unt binnen elke sportclub. Die vertrouwen­spersoon moet dan ook op zijn beurt kunnen rekenen op een netwerk.”

Ethische commissie

Om te vermijden dat die klachten in dovemansor­en vallen, wordt er ook een onafhankel­ijke ethische commissie opgericht. Die moet het slachtoffe­r contactere­n en een actieplan afspreken. “Vooral het onafhankel­ijke aspect is belangrijk”, zegt Vandeviver­e. “Zo kunnen acute situaties heel snel aangepakt worden.”

Nieuwe gedragscod­e

Tot slot hoopt de VJF in de loop van volgende week ook nieuwe gedragscod­es voor trainers te lanceren. Vraag is of zo’n gedragscod­e ook effectief tot een gedragswij­ziging kan leiden. “Uit onderzoek blijkt dat zo’n code wel werkt, onder bepaalde voorwaarde­n”, zegt Vandeviver­e. “Het helpt niet om alleen wat pictogramm­en in de kantine van de sportclub op te hangen, als er geen gevolg gegeven wordt aan de overtredin­g van de afspraken.”

 ??  ??
 ?? NEWS
FOTO PHOTO ?? De geviseerde coach is op non-actief geplaatst.
NEWS FOTO PHOTO De geviseerde coach is op non-actief geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium