Het Belang van Limburg

De Vlaamse keuterboer sterft uit

-

Het aantal boeren in Vlaanderen met minder dan vijf hectare land is de afgelopen vijf jaar met liefst 30 procent gedaald. Het aantal ‘grote’ boeren steeg over dezelfde periode met 14 procent. “In bijberoep vijf koeien houden, dat brengt niet meer op”, zegt Anne-Marie Vangeenber­ghe van de Boerenbond. Van 4.864 in 2011 naar 3.504 vorig jaar: het aantal keuterboer­en – met een stuk land van minder dan 5 hectare – is met -30 procent in vrije val in Vlaanderen. Dat blijkt uit de landbouwci­jfers 2016 van de FOD Economie. Het totale aantal boeren daalt ook – dat is al jaren zo – maar wel met slechts 8 procent in diezelfde vijf jaar tijd. Het zijn dus vooral de kleine boeren die massaal verdwijnen.

“Het is een feit dat veel mensen die in bijberoep pakweg vier of vijf koeien hielden of een boomgaard van een halve hectare geërfd hadden, ermee gestopt zijn”, zegt Anne-Marie Vangeenber­ghe van de Boerenbond. “Zoiets levert vaak niets meer op. En een bijberoep hebben is nog iets anders dan een hobbyboer zijn: een hobby mag iets kosten, een bijberoep moet toch wat opleveren.”

Het aantal boeren met een heel groot stuk grond is in diezelfde vijf jaar wel gestegen: van 2.978 naar 3.398 boeren met ruim 50 hectare land, een stijging met 14 procent. “Vaak wordt zo’n klein stukje grond bij de grotere buur aangehecht. Het kleine boomgaardj­e dat naar de grote fruitteler verderop gaat: zo worden de groten groter”, zegt Vangeenber­ghe. Nochtans hoeft een klein lapje grond niet te betekenen dat je als landbouwer geen geld kan verdienen. Kruidenkwe­ekster Yo De Beule heeft exact 0,8 hectare. En toch boomt haar kruidenen snijbloemk­wekerij en stelt ze vier mensen tewerk. “We leveren aan een twintigtal restaurant­s”, zegt De Beule. “Ik verneem toch dat er nog mensen zijn die net als ik beginnen op kleine stukjes grond. Als je zorgt dat je meerwaarde biedt en origineel bent, kan dat zeker rendabel zijn.”

 ?? Foto FB ?? Kruidenkwe­ekster Yo De Beule heeft exact 0,8 hectare land.
Foto FB Kruidenkwe­ekster Yo De Beule heeft exact 0,8 hectare land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium