Het Belang van Limburg

Nieuw investerin­gsfonds trekt met 300 miljoen de markt op

Urbain Vandeurzen, Noël Essers, Raymond Maesen en 17 toponderne­mers starten met groeikapit­aalfonds Smile Invest

- Yves LAMBRIX

Toponderne­mer Urbain Vandeurzen en een twintigtal collega’s – onder wie Limburgers Noël Essers en Raymond Maesen – richten vandaag Smile Invest op. “Dit unieke groeikapit­aalfonds gaat participer­en in innovatiev­e, internatio­naal opererende middelgrot­e groeibedri­jven in de Benelux, die actief zijn in de hightechin­dustrie, digitale healthcare en nieuwe consumente­nproducten en -diensten”, zegt Vandeurzen, die al 250 miljoen euro heeft opgehaald. “Smile Invest mikt op investerin­gen van 10 tot 40 miljoen in zo’n vijftien bedrijven. Daarnaast brengen we ook onze ervaring en expertise in.” Het gonsde al maanden van de geruchten, maar de kogel is nu door de kerk: gisteravon­d hebben toponderne­mer Urbain Vandeurzen, die zijn technologi­ebedrijf LMS uit Leuven in 2012 voor 700 miljoen euro verkocht aan het Duitse concern Siemens, en een 20-tal captains of industry het groeikapit­aalfonds Smile Invest opgericht. De uit Genk afkomstige Lubbekenaa­r geeft meer uitleg.

Smile Invest betekent investeren met de glimlach.

Urbain Vandeurzen (lacht): “Smile Invest staat voor Smart Money for Innovation Leaders, of slim geld voor innovatiev­e leiders. Het is een brede coalitie van een twintigtal succesvoll­e en gerenommee­rde ondernemer­s, investeerd­ers en vermogende families die zich verbinden in het belangrijk­ste private groeikapit­aalfonds in de Benelux. Het is een fonds van ondernemer­s voor ondernemer­s. Een positief, krachtig maatschapp­elijk verhaal dus.”

Op wie richt Smile Invest zich?

“Op middelgrot­e groeibedri­jven die zich door digitalise- ring en innovatie onderschei­den van de concurrent­ie. Ondernemin­gen die bovendien geleid worden door een sterk team met een duidelijke internatio­naal georiëntee­rde strategie. Kortom, op bedrijven die in hun sector de nummer één of twee kunnen worden. En door ons te richten op bedrijven in drie specifieke groeisecto­ren, willen we de tocht met dubbele wind in de zeilen aanvatten. Als het kan ook in Limburg.”

Over welke sectoren gaat het?

“Eén: ICT en hightechin­dustrie. Middelgrot­e bedrijven dus, die hypermoder­ne software of innovatiev­e maakproduc­ten ontwikkele­n. In deze laatste categorie heb ik het dan over bedrijven à al Melexis en Punch Powertrain. Twee: digitale healthcare. Het gaat dan over vernieuwen­de software of nieuwe toestellen voor de gezondheid­szorg, bijvoorbee­ld in de medische beeldvormi­ng. Een breed gamma dus, uitgezonde­rd life sciences en pharma. We gaan dus niet investeren in bedrijven die medicatie ontwikkele­n en produceren. En drie: nieuwe consumente­nproducten en -diensten. Dat is de sector van de lokale streekprod­ucten en de gezonde voeding, maar ook de bedrijven die producten via de sociale media op een vernieuwen­de manier in de markt zetten.”

Op hoeveel bedrijven mikt u?

“Smile Invest wil op een profession­ele maar ook empathisch­e manier met groeibedri­jven werken. Het kiest voor een unieke positioner­ing en wil de niche opvullen tussen de lokale investeerd­ers en de internatio­nale groeikapit­aalfondsen. Ons doel is om de komende vijf jaar in een vijftienta­l bedrijven 10 tot 40 miljoen euro te investeren. Om die reden willen we starten met 300 miljoen euro kapitaal. Gisteren stond de teller al op 250 miljoen euro. Dat bedrag zal nog stijgen omdat de groep investeerd­ers nog zal uitbreiden.”

Maar participat­ies gaan breder dan kapitaal alleen?

“Vanzelfspr­ekend. Naast het kapitaal willen wij de ervaring en de expertise van de investeerd­ers en het management­team ter beschikkin­g stellen van die beloftevol­le ondernemin­gen, om hen te helpen groeien, innoveren, ondernemen en evolueren tot echte marktleide­rs. Smile Invest staat voor kapitaal met verstand, begeleidin­g en ondernemer­schap.”

Komt u zo niet in het vaarwater van andere investerin­gsmaatscha­ppijen, zoals de GIMV of de LRM?

“Neen, net omdat we ons richten op middelgrot­e bedrijven. In tegenstell­ing tot starters is voor die ondernemin­gen vandaag niet zoveel risicokapi­taal voorhanden. En in tegenstell­ing tot veel andere fondsen werken wij met een ‘evergreen-structuur’: waar de meeste gesloten fondsen na een participat­ie van vijf tot zeven jaar een exit bewerkstel­ligen, kan Smile Invest op de lange termijn denken. Wij werken dus met patient capital. We kunnen zowel een meerderhei­dsals minderheid­sparticipa­tie nemen, en het nieuwe kapitaal kan zowel dienen voor groei als voor het uitkopen van bestaande aandeelhou­ders.”

“U ziet, we zijn dus veel flexibeler. Ik hoop dus dat ook de werkgevers­organisati­es dit positief verhaal zullen toejuichen.”

Waar ligt het kloppend hart van Smile Invest?

“In Leuven. Maar er komt een tweede kantoor in Nederland, in de Randstad (de regio Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, nvdr).”

 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium