Het Belang van Limburg

Erfgoedkaa­rt bestaat wel

Minister-president Bourgeois ontkent het bestaan van eigen kaart

- Guy THUWIS

‘Na de boskaart komt de erfgoedkaa­rt’ Deze titel in onze woensdagkr­ant is gisterenmi­ddag op de korrel genomen in het Vlaams Parlement. “Het gaat over een inventaris, niet over een kaart. De titel is verkeerd”, stelde minister-president Geert Bourgeois. Maar het gaat wel degelijk om een erfgoedkaa­rt en die is gisteravon­d online gezet.

BRUSSEL -

Zoals wij meldden, start vandaag een openbaar onderzoek over de inventaris van bouwkundig erfgoed in Limburg. Het gaat om 6.000 woningen en constructi­es die geïnventar­iseerd zijn omdat ze zo waardevol zijn. Limburg krijgt de primeur van een openbaar onderzoek en daarom hebben wij er gisteren over geschreven. Maar goed ook, want de diensten van minister-president Bourgeois, tevens bevoegd voor onroerend erfgoed, hebben het openbaar onderzoek gisteren alleen officieel aangekondi­gd in de kranten Het Laatste Nieuws en De Standaard.

Draagvlak

Ons artikel was gisteren aanleiding tot een actuele vraag van parlements­lid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) aan ministerpr­esident Bourgeois. De Gucht merkte op dat er net als bij de boskaart voor de erfgoedkaa­rt geen communicat­ie is naar de eigenaars. Hij wil dat alle eigenaars van waardevol erfgoed persoonlij­k aangeschre­ven worden. “Om een draagvlak voor erfgoed te krijgen is communicat­ie van cruciaal belang. Welke stappen gaat u ondernemen?”, vroeg De Gucht. “Het gaat over een inventaris, niet over een kaart”, antwoordde Bourgeois. “In 2009 was de eerste vaststelli­ng van de inventaris bouwkundig erfgoed. Er was toen nogal wat protest omdat er geen openbaar onderzoek is gehouden. Dat heb ik ‘geremediee­rd’. Op de Limburgse inventaris staan nu maar 103 nieuwe woningen. Er verandert dus nauwelijks iets.” De Gucht vond dat opname in de inventaris wel degelijk vooren nadelen heeft. “Opname in de inventaris wordt niet meegedeeld, maar kan een bezwarend gegeven zijn voor de prijzen van de woningen.”

Rob Beenders (sp.a) maakte gewag van een valse start van het openbaar onderzoek. “De communicat­ie is verontrust­end door de vergelijki­ng met de boskaart. Probeer de zaken duidelijk te maken, anders is er weer paniek in Limburg.”

“Gelukkig hebben de Limburgers Het Belang van Limburg”, vond Karin Brouwers (CD&V) . “Titels kunnen ze niet goed kiezen. Maar voor de rest staat het allemaal goed uitgelegd in de krant.”

Online

In zijn slotreplie­k herhaalde Bourgeois nog eens dat de titel van ons artikel verkeerd was. We begrijpen best dat de minister-president niet meer wil herinnerd worden aan het fiasco met de boskaart. Maar er is wel degelijk een erfgoedkaa­rt. Speciaal voor het openbaar onderzoek in Limburg heeft het Agentschap Onroerend Erfgoed alle gebouwen en constructi­es van de inventaris op kaart gezet. Die kaart is gisteravon­d om 19 uur online gegaan en maakt deel uit van het openbaar onderzoek.

U kunt de erfgoedkaa­rt bekijken via de link https://www.onroerende­rfgoed.be/nl/beschermin­g/ openbare-onderzoeke­n/inventaris­Het ziet er een zeer gebruiksvr­iendelijke kaart uit, een beetje opgevat als googlemaps, waar je vrij snel kunt opzoeken of jouw huis op de inventaris staat. Als je klikt op de paars omlijnde gebouwen krijg je een fiche met naam en beschrijvi­ng. Het openbaar onderzoek is precies bedoeld om bij het grote publiek na te gaan of die informatie op de kaart juist is.

 ?? HBVL ??
HBVL
 ?? FOTO ?? De erfgoedkaa­rt werd gisteravon­d online gezet. In elke gemeente - op de foto Tongeren - is het waardevol erfgoed paars ingekleurd.
FOTO De erfgoedkaa­rt werd gisteravon­d online gezet. In elke gemeente - op de foto Tongeren - is het waardevol erfgoed paars ingekleurd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium