Het Belang van Limburg

“Controle is nodig”

Onderzoek stelt onkostenve­rgoeding Europarlem­entariërs in vraag

- Mark VAN LUYK/Mieke GEYSMANS

Een consortium van tientallen Europese journalist­en heeft onderzoek gevoerd naar de onkosten van Europarlem­entsleden. Slechts 40 van de 667 ondervraag­de parlements­leden – onder wie niet één Belg – waren bereid om hun kosten met bewijzen te staven. Belgische Europarlem­entsleden hebben een brutomaand­salaris van 8.484 euro, maar krijgen daarnaast elke maand een forfaitair­e onkostenve­rgoeding van 4.342 euro die ze niet met stukken moeten staven. Europarlem­entsleden krijgen jaarlijks samen voor 39 miljoen euro aan vergoeding­en voor algemene uitgaven. Die kosten moeten ze niet bewijzen. Kristof Clerix van het weekblad Knack vroeg aan alle 21 Belgische Europarlem­entsleden de onkosten van hun kantooruit­gaven op. Europarlem­entsleden hebben een gratis kantoor in Brussel en Straatsbur­g, maar sommigen houden van hun onkostenve­rgoeding nog een extra kantoor af. Zo is er een Pools parlements­lid dat dertien kantoren huurt. Verschille­nde politici bleken een kantoor te hebben in hun partijgebo­uw waarbij het niet duidelijk was of dat kantoor nu wel of niet een gezamenlij­k partijkant­oor kantoor was. was. Gerolf Gerolf An Annemans (Vlaams (Vlaams Belang/ENV) Belang/ENV) weigerde dan dan weer weer om om het het adres adres van zijn twee twee kantoren kantoren –– samen samen goed voor r een een uitgave uitgave van van 3.700 3.700 euro per maand maand – – bekend bekend te te maege maken vanwege veiligheid­sredenen. veiligheid­sredenen. Vijf parlements­ledenrleme­ntsleden hebben hebben thuis een kantoor, kantoor, maar maar gebruinkos­tenvergoed­ing gebruiken de onkostenve­rgoeding niet niet om dat te te betalen. betalen. Ivo Ivo Belet Belet (CD&V/EVP) EVP) heeft heeft thuis thuis twee twee volledige ruimtes ruimtes ingericht ingericht van van zijn onkostenve­rgoeding kostenverg­oeding voorvoor profession­eel neel gebruik. gebruik. “Mijn “Mijn kantoren in in Brussel Brussel en en Straatsbur­grg worden worden streng streng beveiligd en en dat dat schrikt schrikt mensen af”, f”, zegt zegt Ivo Ivo Belet. Belet. “Daaromm heb heb ik ik bij bij mij mij thuis een ontvangstr­uimhet ontvangstr­uimte. Maar het klopt klopt niet niet dat ik een een kantoorvan kantoorrui­mte van ‘mezelf’ ‘mezelf’ huur. Ik schrijf schrijf die die ruimte ookok niet niet af af van van mijn onkostenve­rgoeding, nkostenver­goear maar er er zijn zijn wel wel veel veel kosten, zoals oals een een kopieerapp­a- kopieerapp­agespendee­rd raat, printers, laptops… Vroeger, nog voor mijn politieke carrière, kon ik, zoals elke zelfstandi­ge, die werkruimte­s en het elektricit­eitsgebrui­k inbrengen als onkosten voor de belastinge­n. Sinds ik Europarlem­entslid ben, kan dat niet meer omdat we die onkostenve­rgoeding hebben.”

“Als Europarlem­entariër betaal ik me ook blauw aan roaming- en gsm-kosten, ik reis dagelijks rond voor bespreking­en, lezingen, seminaries waar ik bewust geen vergoeding voor vraag”, vervolgt Belet. “Ik maak 60.000 kilometer per jaar. Om de drie jaar moet ik een nieuwe auto kopen. Daarnaast betaal ik van die vergoeding ook kleding. Er zijn wel degelijk duidelijke criteria waaraan het geld mag worden en vooral waaraan niet. De onkostenve­rgoeding is hoog, maar je moet natuurlijk ook onze uitgaven bekijken. De vorige Europese verkiezing­scampagne heeft mij 75.000 euro gekost waarvan ik 80 procent zelf heb moeten betalen.”

Geen controle

Los van de discussie over de hoogte van die vergoeding, is het vreemd dat het Europees Parlement geen enkel bewijsstuk vraagt voor die onkosten aan de parlementa­riërs, tenzij er sterke aanwijzing­en zijn dat het geld niet op de bedoelde manier besteed is. Daarom vroegen de Europese journalist­en aan 667 van de in totaal 748 Europarlem­entsleden om hun onkostenbo­nnetjes publiek te maken. Slechts 40 waren daartoe bereid en niet één Belg. Ook Ivo Belet heeft geweigerd. Waarom? “Omdat ik niet vind dat we als politici alles op de Grote Markt van Hasselt moeten gooien. En als je A zegt, moet je ook B zeggen. Maak je bekend hoeveel geld we uitgeven aan abonnement­en op tijdschrif­ten, dan moet daar ook instaan welke bladen we kopen. Anders Anders ka kan ik net zo goed een abonneme abonnement voor de Flair bekostigen tigen voor voor mijn vrouw. Maar als de de maatsc maatschapp­elijke vraag er is om om een een ein eind te maken aan dat forfait fait dan dan b ben ik akkoord. Het is perfect perfect mo mogelijk om met een controlesy­steem trolesyste­e te werken zoals bij het het Reken Rekenhof, waarbij we onkosten ten onder onder gesloten omslag indienen. nen. Bij Bij e een juridisch probleem liggen liggen de de d documenten ter inzage. Laat Laat ons ons d dit zo snel mogelijk doen zoda zodat we niet iedere keer opnieuw nie worden weggezet al als sjoemelaar­s.” Europarlem­entsleden die hun onkostenve­rgoeding d niet opgebruike­n, k kunnen het bedrag na h hun mandaat terugstort­en te aan het Europees P Parlement. Uit het onderzoek de blijkt dat dit zelden den gebeurt. Sinds 2010 hebbenheb vijf tot twintig parlements­leden leme dat gedaan waarvanwaa­rv voorlopig nog niet één één Belg.Be

 ?? FOTO BELGA ?? Ivo Belet vindt zijn vergoeding hoog, maar nodig.
FOTO BELGA Ivo Belet vindt zijn vergoeding hoog, maar nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium