Het Belang van Limburg

Ruim 90 doden na aanslag met bomauto in Kaboel

-

Meer dan 90 doden en 460 gewonden, dat is de zware balans van een zelfmoorda­anslag in de diplomatie­ke wijk van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De aanslag gebeurde pal in de ochtendspi­ts, het moment waarop de straten bruisen van mensen. De bomauto – vermoedeli­jk een tankwagen voor rioolwater – had een enorme kracht en werd gisterocht­end rond half negen lokale tijd tot ontploffin­g gebracht. Wanneer mensen zich naar het werk, naar school of naar de markt begaven. En dat in de zwaarbevei­ligde diplomatie­ke wijk van de stad, omringd met hoge muren en met bewapende militairen op bijna elke straathoek. De ambassade van Duitsland lag erg dicht bij de explosie, op zo’n 350 meter.

De slachtoffe­rs zijn veelal Afghaanse burgers, maar ook medewerker­s van de Duitse ambassade, elf Amerikanen en vier BBC-journalist­en raakten gewond.

Gisteravon­d was de aanslag nog niet opgeëist. Een woordvoerd­er van de taliban liet wel aan nieuwszend­er al-Jazeera weten dat de groepering niét achter de aanslag zit. Het is wachten tot een andere organisati­e, mogelijk IS, de verantwoor­delijkheid claimt. Zij zaten achter de zware aanslag die in maart tientallen doden maakte in een militair hospitaal in de buurt van de Amerikaans­e ambassade. De aanslag toont hoe de toestand in Afghanista­n, drie jaar nadat de meeste buitenland­se troepen er zijn vertrokken, nog steeds rampzalig is. De Afghaanse ordedienst­en kampen met ongeletter­dheid, slechte lonen en corruptie. Het leger is nog steeds niet op volle kracht en de krijgshere­n die het land traditione­el rijk is, zijn verwikkeld in een machtsstri­jd. De bevolking – die in het begin misschien positief was over de buitenland­se inmenging – moet vaststelle­n dat er op het gebied van veiligheid weinig tot niets is veranderd in het land.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hulpverlen­ers voeren een gewonde af.
FOTO REUTERS Hulpverlen­ers voeren een gewonde af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium