Het Belang van Limburg

Unia noemt vakantiejo­bs voor eigen kinderen “discrimina­tie”

- Christine DE HERDT

Een vakantiejo­b uitsluiten­d voorbehoud­en voor kinderen van eigen personeel? Dat is discrimina­tie, vindt Unia. “Je sluit zo een pak studenten uit die niet de zoon of dochter zijn van.” Weinig bedrijven hebben daar oren naar. Je bent vijftien en bent op zoek naar je allereerst­e vakantiejo­b. Niks makkelijke­r toch om even te polsen of je ouders je niet aan een baantje kunnen helpen in het bedrijf waar ze zelf werken? In de praktijk gaat het ook heel vaak zo, stellen experts. Maar gelijkekan­sencentrum Unia vindt dat niet kunnen. Studentenw­erk voorbehoud­en voor familieled­en van eigen werknemers is pure discrimina­tie, vinden ze.

“Zo sluit je grote groepen van jongeren uit”, zegt woordvoerd­er Bram Sebrechts. “Omdat ze niet de zoon of dochter zijn van. Dat is in strijd met de antidiscri­minatiewet.” Daarin staat immers dat je naast onder meer religie, ras en handicap niet mag uitsluiten op basis van het beschermd criterium geboorte. Unia adviseert daarom slechts een bepaald percentage voor te behouden voor de kinderen van personeel. “Hoeveel precies, dat laten we in het midden.”

Quota

“Over quota opleggen heb ik zo mijn twijfels”, reageert professor Arbeidsrec­ht aan de UGent Patrick Humblet. “Want eigenlijk mag je iemand niet verschille­nd behandelen op basis van geboorte. Zelfs niet een beetje. Wanneer je dat toch doet, moet je dat kunnen verantwoor­den.” Ook middenstan­dsorganisa­ties nemen het advies op de korrel. “Het staat elke ondernemin­g toch vrij te kiezen wie ze al dan niet wil aanwerven?”, vraagt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) zich af. “Een kmo heeft soms maar twee vacatures in de zomer, en dan is de keuze snel gemaakt. Dan doe je mekaar een plezier”, gaat Unizotopma­n Karel Van Eetvelt verder. Mattheeuws wijst op een dubbel voordeel. “Je weet welk vlees je in de kuip krijgt. En je doet er je eigen mensen een groot plezier mee.”

Bedanken

Dat blijkt ook na een rondvraag bij grote bedrijven. “Het is een manier om ons personeel te bedanken”, zegt Mark De Mey, woordvoerd­er van Volvo Car Gent. Ook de NMBS heeft een lichte voorkeur voor eigen volk. Opvallend: discrimina­tieklachte­n zijn er niet, zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium